Tilbake

Kategori: Refleksjoner

10 kulturelle: Julekonserter

Klar for julestemning?

I det desember står for døren, så gjør også artistenes julekonserter det samme. Kulturell.no har oppsummert kort rundt de ti største turneene i Norge de nærmeste ukene.

I en jungel av konserter før jul, så har vi prøvd å oppsummere litt rundt de største juleturneene. Kjente artister som reiser hele landet rundt for å skape julestemning i by og bygd. Blir det for kommersielt eller får vi virkelig julestemning av dette? Tradisjoner skal det i alle fall ikke tulles med, så for oss som elsker julekonserter; her kommer våre «10 kulturelle» i uprioritert rekkefølge, og med fare for å ha utelatt noen.

 

Julekonserter_1000x600_Kurt-Nilsen

Kurt Nilsens Juleturné 2015
Som de skriver selv på sin nettside: «Nok en gang ringes julen inn med vår alles kjære Kurt Nilsen rundt omkring i vårt lange land. Juleplaten “Have Yourself A Merry Little Christmas” har blitt en klassiker blant det norske folk. Bli med og opplev julemusikkens magi disse deilige desemberkveldene!» 
For oss som har opplevd Kurts julekonserter fra tidligere år, så er dette en sikker vinner til jul. Passer perfekt til generell julestemning og som oppvarming til julebord og julehygge. En gjennomført profesjonell artist som holder det han lover, så det blir nok litt julemagi. Er i gang fra 6. desember i Bodø til han avslutter så sent som 22. desember i Bergen. Mesteparten er utsolgt, men mulig å få billetter til Larvik (12. desember) og Oslo (15. desember). (Pressefoto: Isabel Watson)

 

Julekonserter_1000x600_Sigvart-og-Karoline

Sigvart Dagsland & Karoline Kruger: Jul
Vokalparet som publikum i Norge elsker til jul. Selv skriver de på sine nettsider følgende om julekonserten: «Etter suksessen med sitt Julealbum og turne i 2013, er nå Karoline Krüger & Sigvart Dagsland tilbake med Julekonsert sammen med sju av landets fremste musikere. Igjen klart for stemningsfull, virtuos og humoristisk kveld med to av landets beste sceneartister.»
Finnes ingen grunn i verden til å tvile på dette. Med seg har de et 7-manns orkester med noen av de råeste musikerne dette landet har oppdratt, hvorav vår egen Hans Mathisen fra Sandefjord er en av dem. Paret er på veien i perioden 8. desember til 21. desember og gjester følgende steder: Kolbotn (8.12.), Mandal (9.12.), Kristiansand (10.12.), Sandefjord (11.12.), Stavanger (12.12.), Haugesund (13.12.), Lillestrøm (17.12.), Oslo (18.12.), Sandnes (19.12.), Bergen (20.12.) og Herøy (21.12.). (Pressefoto: Marcel Leilënhof)

 

Julekonserter_1000x600_Penthouse2

Penthouse Playboys vrikker julen inn med SilYa og Trond Viggo
En konsertopplevelse for julen utenom det vanlige. Med unntak hvis du skulle befinne deg blant Penthouse Playboys julekonsertfans, da er det nemlig en tradisjon. En av Mortens få «must-have»-konserter og det blir ikke jul uten Jens Pikenes og hans gjester; denne gang beskrevet som en «diva» og en «lege». SilYa og Trond Viggo Torgersen. Selv beskriver den vrikkende gjengen gjestene sine slik: «Under konsertene blir det ofte et emosjonelt og hormonelt kok i salen. Vi har opplevd at kvinnekroppen kommer ut av kontroll, og da er det betryggende å ha en lege i lokalet.» Og dette sier de om valget av Silya: «Jeg leste i dagspressen at Silya alltid finner seg feil mann. Da tenker jeg det er på tide at hun finner den rette. Nå påstår hun selv at hun omsider har funnet den rette, men slikt avhenger jo av horisont og hvor høyt du legger lista. Har du bare kjørt Volkswagen og Skoda er du selvfølgelig veldig fornøyd med å ha fått en BMW. Men jeg mener SilYa fortjener en Rolls-Royce.»

Den gale gjengen arrangerer i år sin 21. konsert som setter salgsrekord hvert eneste år. Konserten finner kun sted på Rockefeller Music Hall i Oslo og de spiller fra onsdag 9. til lørdag 12. desember, hvorav det nå kun er mulig å få billetter til onsdag 9. desember. Altså stor suksess i år også. Tar du turen dit, så kan du jo se etter en guttegjeng på galleriet. Se etter glinsende skjorter, Elvis-kostymer og brylkrem i håret. (Foto: Pressefoto)

 

Julekonserter_1000x600_Hanne-Krogh

«O Helga Natt» med Hanne Krogh & Tre Tenorer
For åttende året så er Hanne Krogh og hennes tre kjekke tenorkarer på juleturné. De høster store anerkjennelser over hele landet og utsolgt blir det stort sett over alt. Med seg har de lokale kor og turneen strekker seg over hele landet. Om konserten sier de selv: «Nordmenn må ikke lenger til Milano, Roma, Paris, Madrid eller andre av de store operahusene for å oppleve de største stemmene. I de siste syv årene har de tre tenorene i adventstiden vært å høre i norske kirker, foran et vanlig norsk publikum, utmerket understøttet av flotte, lokale blandakor og Hanne Kroghs unike formidlingsevne.»

Konsertturneen startet allerede i Narvik 20. november og de skal spille over 35 konserter denne førjulen. Med det så er de nok en av landets mest spilte julekonsert. Men det er jo greit det, når de selger billetter som bare det. Konsertoversikten finner du her. Fortsatt billetter å få til mange av konsertene. (Foto: Pressefoto)

 

Julekonserter_1000x600_Sissel-Kyrkjebø

Sissel Kyrkjebø med «Sissels Jul»
Alle julekonserters mor kan vi vel nesten påstå. Sissel drar fra suksess til suksess og inntar de store arenaene på sin ferd i både Norge og Sverige. Selv beskriver de konserten sin slik: «De siste årene har hun satset på «gospel»-jul og det bys på soul og gospel sammen med de tradisjonelle julesangene.» Med seg har hun tre fantastiske korister i Way Hernandez, Sam White og Phebe Edwards, og spiller julekonserter med oppstart i Bergen 24. november og avslutter 21. desember i Oslo.

Det er fortsatt billetter å få til de fleste konsertene og i Norge kan du de nærmeste dagene få oppleve Sissel og hennes julekonserter i Stavanger (29.11.), Kristiansand (1.12.), Osl0 (4.12.), Elverum (5.12.) og Oslo (6.12.). Øvrig konsertoversikt finner du her. (Pressefoto)

 

Julekonserter_1000x600_Wenche-Myhre

Wenche Myhre med «Wenches Jul»
Også i år blir det for mange et kjært gjensyn med den snart 70 år gamle artisten. Wenche Myhre er også blitt en av tradisjonsbærerne for juleturneene og hun er blant de som klarer å fylle hus etter hus. Wenche elsker barn og barna elsker Wenche – derfor er også lokale barnekor med på scenen når hun skal skape julestemning. Utover det så er det ikke noe nettside å henvise til, men vi vet hun er på farten og vi i Sandefjord får oppleve henne lørdag 12. desember sammen med Sandefjord Barnekor. 1. desember er hun i Oslo Konserthus og 22. desember i Halden. Så hun holder på gjennom hele førjulstiden.

 

Julekonserter_1000x600_Ole-Edvard

Ole Edvard Antonsen og Desemberstemninger med Elisabeth Andreassen og Didrik Solli-Tangen
Ikke bare har de den lengste tittelen på julekonserten sin, men også nesten 40 konserter de allerede er godt i gang med å gjennomføre. Langs hele landet farter de og Ole Edvard har tatt med seg disse to flotte vokalistene. Så her blir det vakkert trompetspill, med folkekjære julesanger og operasang. Billetter selges også med stort fart over hele landet, så dette er nok en trio vi kommer til å se mer til. Selv skriver de om denne julekonserten:

«Det har blitt en hyggelig tradisjon at sangeren Didrik Solli-Tangen, er med som gjest på turnèen. Didrik og Ole Edvard er to lekne herrer og dette har resultert i et briljant musikalsk samarbeid og morsomme overraskelser ved tidligere julekonserter. De har garantert ikke tenkt å gi seg med overraskelser, og når to av våre aller mest allsidige artister slår seg sammen blir det en magisk stemning. Julehøytiden kan for alvor senke seg over vårt publikum når Didrik´s klokkeklare stemme og Ole Edvards trompet runger i våre kirker og kulturhus. Nytt av året kan vi stolt presentere Elisabeth Andreassen som vår ekstra gjest under hele turnèen. Elisabeth og Ole Edvard er gamle kjente og har samarbeidet musikalsk ved mange ulike anledninger. Elisabeth er en av våre aller mest folkekjære artister og kan vise til en solid solistkarriere, og med sin allsidighet har hun gjennom årene gjort julekonserter i hele landet med bla. Jan Werner Danielsen og Oslo Filharmoniske Orkester.»

Turnelisten kan du se her.

 

Julekonserter_1000x600_Nordic-Tenors

Christmas with Nordic Tenors
Disse tre karene har også klart å sette seg selv på juleturné-kartet. Flotte sangere, med humoristisk vri og klarer det å skape julestemning. Sin julekonsert beskriver de slik: «Det blir ikke ordentlig jul før Nordic Tenors strør musikalsk stjernestøv over frosne vinterhjerter. Med sine klokkeklare stemmer, serverer de et juleshow spekket med julestemning og varm humor. Du vil oppleve alt fra kjente og kjære julesanger i ny drakt, via amerikanske slagere, til overraskende musikalske julegaver, alt i arrangementer som gir deg frysninger nedover ryggen. Om det er misteltein, snøtunge grantrær eller et festdekket julebord som gir den gode julefølelsen, så kan du være sikker på tenorene vil skape den rette julestemningen, og sørge for at du går julen nynnende i møte.»

Med rundt 25 konserter de siste ukene før jul så klarer de å strekke opplevelsene over hele landet. Det hele startet i Kongsvinger 25. november og avsluttes i Drammens teater så tett opp mot jul som 22. desember. Turnélisten finner du her, garantert en konsert i nærheten av deg. (Pressefoto)

 

Julekonserter_1000x600_Helene-Bøksle

Helene Bøksles «Jul»
Fra slutten av november og helt frem til jul så tar Helene turen innom kirker i hele Sør-Norge. Hun har satset på kirkene og går for de tradisjonelle julesangene. En nydelig stemme setter helt sikkert publikummet i klar julestemning. Selv skriver hun på sine nettsider: «Tradisjonen tro legger hun ut på veien og synger evige klassikere som O helga natt, Mitt hjerte alltid vanker og Deilig er jorden. Konserten «Det hev ei rose sprunge» har etter hvert blitt en del av førjulstiden for mange trofaste publikummere.» 

Turnéplanen hennes finner du her.

 

Julekonserter_1000x600_MGPjr

MGPjr Julekonsert
Godt også å se at det er noen julekonserter helt spesielt for barna. Det er ikke så mange av de, men MGPjr-konseptet har også sin julevariant med opp til flere av MGPjr-artistene. Denne konserten har nå flere år turnert rundt det ganske land og den yngre garden møter mangfoldig opp. Slik beskrives konserten av Kilden i Kristiansand: «Den herlige gjengen fra MGP jr fortsetter tradisjonen med å besøke konsertarenaer landet rundt. For mange har MGPjr jul blitt en fast tradisjon for hele familien. En konsert med de kjente julesangene, kombinert med kjente MGPjr sanger fra MGPjr gjengen og toppet med de forskjellige felles sangene vi kjenner fra TV-finalene. Også i år kommer de til dere og med seg i sleden har de selvfølgelig bandet, snømannen og nissen. Flere av MGPjr-deltagere, også fra 2015.»

Den ungdommelige gjengen er ute på konsert- og kulturhus over hele landet. De starter 1. desember i Stavanger og avslutter 21. desember i Bodø. Da tenker vi det blir godt å komme hjem til mor og fars julefeiring. Hele turnelisten finner du her.

 

– – –

For ordens skyld… dette er en oppsummering fra artistenes egne nettsider og med pressebilder hentet fra artistsidene. Ingen har betalt noe for å få bli presentert her og to av konsertene (Sigvart Dagsland & Karoline Krüger og Wenche Myhres julekonsert) blir også arrangert i Sandefjord av Konsertkameratene, hvor artikkelforfatteren er medarrangør på idealistisk grunnlag.

Erik Rastad Erik Rastad

Et relativt langt og energisk liv innenfor kulturen, med en hovedsti langs det frivillige musikklivet. For tiden består det kulturelle engasjement mye av å arrangere konserter, være korpspappa og styrearbeid ved en musikkfolkehøgskole – og skrive her.

Grease – musikalen i bilder

Musikalen Grease som er satt opp på Chateau Neuf er en energibombe av et show. Dyktige artister, scenisk storslått og masse energi!


Musikkfellesskap i hundre år

Utenfor den reservebenken som ingen av oss har sittet på har vi diskutert om alle snakker korps, om korps er kult – og om spillegleden og fellesskapet. En hobby for livet.


Murmures des Murs – magisk illusjonsteater

«Det var magisk», sa 10-åringen. «I dag føler jeg meg kulturell», sa politikeren. «Forstod du hvordan de gjorde det?», sa 13-åringen. «Fantastisk», sa kulturkollegaen.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits