Tilbake

Kategori: Refleksjoner

10 kulturelle: Verdensscener

En imaginær reise på ti dager – til ti av verdens fineste konsert- og operahus.

Det er mye man bør gjøre før organisten spiller det siste postludiet for oss. I serien «10 kulturelle» skal vi med ujevne mellomrom ta for oss kulturelle opplevelser verdt å få med seg. Vi starter opp med noen av de store scenene verden har å by på av musikalske opplevelser. Hva kunne du selv tenkt deg å oppleve? Ti kjente scener på ti dager. Det hadde vært noe det?

 

Verdens kulturhus_1000x600_Sydney

Operahuset i Sydney (Australia)

La oss starte vår første dag – fredag 20. november – med å se en oppsetning av Shakespeares Hamlet i en av verdens mest særpregede operahus fra 1900-tallet. Operahuset er tegnet av danske Jørn Utzon, og det ble offisielt åpnet i oktober 1973. Konsertsalen rommer 2679 personer, og de setter opp teater, balletter, operaer, konserter og forestillinger. Noe for enhver smak altså. Huset har cirka 1000 rom og taket er konstruert av 1 million hvitglaserte granittfliser fra Sverige. Nå fremover mot jul så fremføres det blant annet trylleshow (The Illusionists), ballett (20:21) og «Tre Små Griser» for barna.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Copenhagen

Operaen på Holmen (København)

Fra en dansk arkitekt til en annen. Operabygningen i København er tegnet av arkitekt Henning Larsen og ble offisielt åpnet januar 2005. Helfinansiert av en privat investor som ville gi byen en beskjeden gave. I Danmark tenkte vi at det kunne passe å gå på lørdagens nypremiere på «Il Trittico». Operaen har to scener; Store scene med plass til 1500 tilskuere og Takkelloftet med plass til 200. Her fremfører Det Kongelige Teater fast sine operaer, men det er også mye ballett og konserter. Og hvem vil vel gå glipp av «Nøtteknekkeren»?

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Wiener-Statsoper

Wiener Staatsoper (Wien)

Det skal være mulig, etter en ikke alt for lang kjøretur, å komme seg til Wien. Da bør vi kunne få med oss «Hänsel und Gretel» på søndagskvelden i dette fantastiske bygget som huser det som tidligere var kjent som «Den keiserlige og kongelige hoffopera». Wiens viktigste operahus ble åpnet i 1869, påført store skader under krigen og gjenåpnet i all sin prakt i 1955. Av kjente direktører kan nevnes Gustav Mahler (1897–1907) og Richard Strauss (1919–1924). Wiener Staatsoper har til enhver tid 50 produksjoner på spilleplanen og hvis vi ikke ville gått på «Hans og Grete», så kunne vi gått på matine med «Wiener Comedian Harmonists», som «ohne falsches Pathos, mit Humor und Selbstironie in die berühmten Berliner Variete´s der Zwischenkriegszeit entführen

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Paris

Palais Garnier (Paris)

For oss som ikke er så redde for å kjøre så svipper man jo fort videre til Paris. Og hvorfor da ikke tilbringe mandagen på Charles Garniers 1979-seters operahus? Nok et operahus som «trolig er det meste berømte i verden». Kan det være fordi at Gaston Leroux´ roman «Le Fantôme de l’Opéra» har dette som sin hjemmearena? Vakkert er det i alle fall i all sin pomp og prakt. På mandag kan vi oppleve Bela Bartoks «Ridder Blåskjeggs Borg» eller «Le château de Barbe-bleue» som de sikkert ønsker vi skal kalle det. Palais Garnier finner vi i 9. arrondissement og det ble bygget i perioden 1861–1875 for å huse Operaen i Paris.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_La-Scala

La Scala (Milano)

Siden det nå skal ha blitt tirsdag i programmet vårt, og avstanden ikke er allverden mellom Paris og Italia så tenkte vi at La Scala i Milano kunne være et godt sted å få med seg en kulturell opplevelse. Teatro alla Scala ble grunnlagt under beskyttelse av keiserinne Maria Theresia av Østerrike og tegnet av Giuseppe Piermarini og er en neoklassistisk bygning. Det ble åpnet i 1778 og har siden den gang gjennomgått mange store forandringer. Akkurat denne dagen var det ikke noe forestilling, så det var jo litt krise… Men på programmet kunne vi se at her var det forestillinger som «Tryllefløyten», «Jeanne D´Arc» og «Askepott» på trappene.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_London

Royal Opera House (London)

Litt slukøret måtte reisen gå videre, og onsdagen kunne bli tilbrakt i London. Royal Opera House ligger i Covent Garden og brukes av Royal Opera, Royal Ballet og Orchestra of the Royal Opera House. Den nåværende bygningen er det tredje operahuset på stedet. Fasaden, foajeen og auditoriet er fra 1858, mens resten stort sett er totalrenovert i 1990-årene. 2268 seter er det i salen og akkurat denne onsdagen kunne vi opplevd «Morgen und Abend» basert på Jon Fosses tekst, med The Royal Opera.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Bolsjoj

Bolsjojteateret (Russland)

Det er blitt torsdag, og det skulle vel vært mulig å komme oss til Moskva? I så tilfelle hadde det blitt fire akter med «Don Carlo» på Bolsjojteateret. Her vises det hovedsakelig opera, operetter og ballett. Teateret ble innviet i 1825 og her ble det i starten kun presentert russiske stykker. Bolsjoj er forresten det russiske ordet for «stor» eller «storslått», så det sier vel da sitt. Og ja… det er her Bolsjojballetten holder til. Absolutt en scene å ha på ønskelisten over steder å stikke innom i løpet av livet.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Metropolitan

Metropolitan Opera House (New York)

I New York en fredagskveld står Puccinis «La Boheme» på programmet så det er bare å haste videre til Metropolitan. Populært kalt The Met, beliggende ved Lincoln Square og er et av de tolv kulturinstitusjonene som tilsammen utgjør Lincoln Center for The Performing Arts. The Metropolitan Opera ble grunnlagt i 1883, men det nye Metropolitan Opera House åpnet i 1966 og her er det ekstremt aktivt. Mer enn 200 operaforestillinger i sesongen og over 800.000 mennesker som overværer forestillinger – og i tillegg alle som følger forestillinger på digitale sendinger over hele verden.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Carnegie

Carnegie Hall (New York)

Det ville vel vært rart å dra til New York uten også å foreta et besøk i Carnegie Hall. Der er det denne utvalgte lørdagen ikke mindre enn fem konserter som vi kan velge blant og i programmet står det «American Protege International Piano and Strings Competition Winners Recital». Konserthuset ligger ved 7th Avenue  og 56–57th Street på Manhatten, og ble oppført av industrimagnaten Andrew Carnegie i 1890. Et arkitektonisk landemerke og er kjent over hele verden for sin gode akustikk i salen med 2804 sitteplasser. Huset feirer 125 år i år og jammen var Leif Ove Andsnes innom for bare noen dager siden.

 

Verdens-kulturhus_1000x600_Oslo

Operahuset i Oslo

Så var det godt å komme hjem igjen. Til vårt eget operahus i Oslo, og det er deilig å kunne avslutte en imaginær rundtur over 10 dager med ballett i vår egen hovedstad. «Giselle» står på programmet denne søndagen og kunne like gjerne vært «Den Flyvende Hollender», «Tryllefløyten» eller «Nøtteknekkeren» som også går nå fremover mot jul. Vårt eget operahus er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og har blitt berømmet over hele verden for sin arkitektur og utforming. Huset ble åpnet i 2008 og har sin korte alder til tross allerede rukket å bli fredet. Salen er kledd for det meste i eik, har 1358 sitteplasser og er formet som en tradisjonell hestesko.

 

Kilder: Wikipedia og husenes egne nettsider.
Fotos: Pressefotos og Wikipedia

Erik Rastad Erik Rastad

Et relativt langt og energisk liv innenfor kulturen, med en hovedsti langs det frivillige musikklivet. For tiden består det kulturelle engasjement mye av å arrangere konserter, være korpspappa og styrearbeid ved en musikkfolkehøgskole – og skrive her.

Grease – musikalen i bilder

Musikalen Grease som er satt opp på Chateau Neuf er en energibombe av et show. Dyktige artister, scenisk storslått og masse energi!


Musikkfellesskap i hundre år

Utenfor den reservebenken som ingen av oss har sittet på har vi diskutert om alle snakker korps, om korps er kult – og om spillegleden og fellesskapet. En hobby for livet.


Murmures des Murs – magisk illusjonsteater

«Det var magisk», sa 10-åringen. «I dag føler jeg meg kulturell», sa politikeren. «Forstod du hvordan de gjorde det?», sa 13-åringen. «Fantastisk», sa kulturkollegaen.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits