Tilbake

Kategori: Datoen

Her aces in all the right places!

13. januar

Broadway har sett mange stjerner. Den usedvanlige dyktige danser, sanger og skuespiller Gwen Verdon var en av de aller største.

Gwen Verdon ble født 13. januar i Culver City i California. Sine første leveår var hun plaget med rakitt (”engelsk syke”), en sykdom som gjør at beina blir veldig svake på grunn av d-vitaminmangel. Den unge Gwen måtte derfor gå med skinner for å støtte opp beina, og det var naturligvis svært smertefullt. Hennes mor, som var danser, ønske å styrke hennes bein, og introduserte henne derfor for dans allerede som tre-åring. Gwen fikk etter hvert et stort repertoar av ulike dansestiler, og ble tidlig bitt av dansebasillen.

To think the highest brow,
Which I must say is he,
Should pick the lowest brow,
Which there’s no doubt is me!
What a step up! Holy cow!
(«If my friends could see me now» fra Sweet Charity)

Som ung var Gwen Verdon ikke akkurat usikker på sitt talent, men hun var først og fremst en showgirl. Det var slik hun startet: Med å være en danser som sto bak de store stjernene.

På veien fra California til Broadway, via Hollywood, ble hun både etterspurt og ettertraktet. Fire Tony-priser, BAFTA for mest lovende nykommer, og ikke minst Outstanding Performance (Outer Critics Circle) for sin rolle i musikalen Sweet Charity.

Sweet Charity handler om den unge, håpefulle Charity Hope Valentine og hennes utfordringer som betalt selskapsdanser. Med de beste folkene som opphavspersoner: Musikalen er skrevet av Neil Simon/Cy Coleman/Dorothy Fields og ble koreografert av Bob Fosse.  Mange var naturligvis spent på hvordan Gwen ville takle å returnere til Broadway etter 6 – seks – års hjemmetilværelse med hennes og koreografen Bob Fosses datter.

Men det var ingen grunn til å være urolig. Sweet Charity ble umiddelbart en sensasjon, ikke minst på grunn av den utrolige Gwen Verdon. Hun viste virkelig at hun var en fullstendig show-pakke: Sanger, danser, skuespiller. Og en personlighet som ble umiddelbart elsket av både publikum og kritikere.

Privatlivet var imidlertid ikke like rosenrødt, og etter 11 års ekteskap med Bob Fosse, ble de separert i 1971. Skilsmissen ble imidlertid aldri effektuert, og de fortsatte å jobbe sammen og være venner resten av hans liv.

Da Fosse fikk et massivt hjerteinfarkt i september 1987, falt han sammen i Gwen Verdens armer. De var begge på vei til å se Sweet Charity, som hadde premiere samme kveld.

Show-verden sørget over tapet av Fosse, men det er verd å merke seg at da Gwen Verdon sovet stille inn 13 år senere, ble alle showlysene på Broadway dimmet samme kveld.

For å ære en av de største stjernene på Broadway, «With all her aces in the right places».

You gotta know just what to say and how to say it
You gotta know what game to play and how to play it
You gotta stack those decks with a couple-a extra aces
And this queen has her aces
In all the right places!
(«A little brains – A little Talent» fra Damn Yankees)


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Gwen Verdon
(født 13. januar 1925 – død 18. oktober 2000)

If they could see me now

https://www.youtube.com/watch?v=nAHvLPWZkr8

https://www.youtube.com/watch?v=d5Pco1JFCCk

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits