Tilbake

Kategori: Datoen

Before the Parade passes by...

31. januar

Gjennom sin energiske og bramfrie fremtoning viste Carol Channing ofte frem oss selv på vårt mest sårbare.

Den amerikanske skuespiller, sanger og komiker Carol Channing ble født 31. januar 1921. Hun startet sin karriere på de skrå bredder som 19-åring, og gjorde raskt en rekke roller både på Broadway og i Hollywood. Hennes særegne mimikk, komiske talent, rustne og lett gjenkjennelige stemme, samt hennes skuespiller-, danse- og sangtalent gjorde at hun var et funn for produsenter og regissører.

Gentlemen prefer Blondes, Wonderful Town, Lorelei, Thoroughly Modern Millie… Hun har vært nominert til Oscar, Tony, Golden Globe, Grammy, og har også mottatt flere av disse statuettene. Hun deltok i en rekke TV-show, både som seg selv og som skuespiller.

Men mest av alt huskes hun i sin rolle i musikalen Hello, Dolly! Dette var hennes definitive gjennombrudd. Hello, Dolly! forteller historien om forretningskvinnen Dolly Gallagher Levi, og hennes anstrengelser for å finne kone til den rike ungkaren Horace Vandergelder. Dolly er ikke vant til å få nei, og hele hennes fremtoning utstråler stor selvsikkerhet. Og etterhvert begynner vi å ane at hun kanskje er på jakt etter ungkaren selv…

I dag fyller hun 97 år. Da hun var 74 år og det ble annonsert at hun skulle returnere til Broadway, var det stor rift om billettene. En rolle som hun opprinnelig gjorde som 43-åring, skulle nå gjøres av den 74-årige unge Carol.

Vi hadde kjempet oss til billetter, og var naturligvis spent på hvordan hun ville være. Men vi slapp å lure lenge.

Salen reiste seg spontant da hun kom ut på scenen, og hennes komiske talent og timing gjorde forestillingen til et minne for livet.

Den mest kjente sangen er selvsagt Hello, Dolly!

Men hva med å låne øre til en av de andre melodiene skrevet av Jerry Herman? Before the Parade passes by.

Before the parade passes by
Before it goes on, and only I’m left
Before the parade passes by

Dolly har bestemt seg for å gå videre i livet, og i sin overdimensjonerte hatt har hun et alvorsord med sin avdøde mann..

I’ve gotta get in step while there’s still time left
I’m ready to move out in front

Before the Parade passes by…

Carol Channing performs «Before the Parade Passes By» on the 1971 Tonys.


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

– Få det til å låte!

Tusenvis av øvetimer skal krones med en oppføring på under 30 minutter.


Ingen spøk!

Janitsjar-NM er ingen spøk. Kanskje nettopp derfor det er så moro.


Stillhet

Noen ganger er dette det eneste du trenger. Stillhet.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits