Tilbake

Kategori: Refleksjoner

Bilbao og Guggenheim

Arkitektonisk genistrek – eller galskap?

Signalbygget som gjenskapte en by

At det var en opplevelse er det i alle fall ingen tvil om, selv om ekspertene diskuterer om dette er stor arkitektur eller ikke. Fysisk er det i alle fall veldig digert og har en særegenhet som uansett er banebrytende. Guggenheim-museet ble åpnet i 1997 og er tegnet av den etterhvert så berømte arkitekten Frank Gehry.

Når vi her hjemme i Norge diskuterer hvorvidt man skal skape et signalbygg eller ikke ut av en opera og det nye nasjonalmuseet, så er det interessant å se hvordan noen bygg plutselig gir en hel by identitet. Og ikke minst å få turister i milliontall til å besøke stedet for å oppleve dette spennende bygget som har ført den spanske byen inn en ny og moderne tidsalder.

Personlig likte jeg det veldig godt. Vi hadde god tid og fikk føle atmosfæren sammen med de tusenvis av kunstelskere og turister som besøkte bygget den dagen. Ekstra bra følte vi oss fordi vi hadde kjøpt billetter på nettet på forhånd, som gjorde at vi kunne spasere behagelig forbi den lange køen.

Innvendig var det mange faste kunstinstallasjoner som var opplevelsesrike og spennende. Museet får jo av visse kjennere kritikk for de faste installasjonene, men for meg så var det rikt å vandre rundt og oppleve. Spesielt gjorde Richard Serras «The Matter of Time» et stort inntrykk. Åtte enorme skulpturer i stål, spiraler og sirkler, som dannet en rekke av labyrinter hvor publikum kunne gå seg vill innvendig.

Disse gigantiske stålkonstruksjonene var ikke bare flotte å se på. Noen av oss fant også ut at akustikken og lydbildet i disse kunne skape mye moro… verdt et besøk mener nå jeg.

Jeff Koons utstilling med alle de blanke flatene, opplåsbare dyrene og Michael Jackson og Bubbles, var nok det mest populære for de fleste, men personlig så gjorde nok Jean-Michel Basquiats grafittikunst størst inntrykk. Et kort liv for en mann med mye på hjertet.

Et bygg verdt å oppleve

0101 0102 0103 0104 0105 0106 0107 0108 0109 0110 0111 0112 0113 0114 0115 0116 0117

Erik Rastad Erik Rastad

Et relativt langt og energisk liv innenfor kulturen, med en hovedsti langs det frivillige musikklivet. For tiden består det kulturelle engasjement mye av å arrangere konserter, være korpspappa og styrearbeid ved en musikkfolkehøgskole – og skrive her.

Guggenheim Bilbao Museoa

Guggenheim-museet i den spanske byen Bilbao ble åpnet i oktober 1997, og var resultat av mange års planlegging og samarbeid mellom baskiske myndigheter og stiftelsen Solomon R. Guggenheim. Baskiske myndigheter hadde lenge hatt en plan for å revitalisere Bilbao som en europeisk kulturby, og tok kontakt med Guggenheim-stiftelsen som straks tente på idéen om å bygge et eget museum i Bilbao.

Store deler av museet brukes til midlertidige utstillinger, som det siste året bl.a. har inkludert en omfattende azteker-utstilling og en utstilling med abstrakt ekspresjonisme innen malerkunsten. Den karakteristiske bygningen ble tegnet av den nordamerikanske arkitekten Frank O. Gehry, og er i stor grad dekket av titan. Men også glass, ulike steintyper samt vann utgjør viktige elementer i anlegget.

(Kilde: Wikipedia)

Grease – musikalen i bilder

Musikalen Grease som er satt opp på Chateau Neuf er en energibombe av et show. Dyktige artister, scenisk storslått og masse energi!


Musikkfellesskap i hundre år

Utenfor den reservebenken som ingen av oss har sittet på har vi diskutert om alle snakker korps, om korps er kult – og om spillegleden og fellesskapet. En hobby for livet.


Murmures des Murs – magisk illusjonsteater

«Det var magisk», sa 10-åringen. «I dag føler jeg meg kulturell», sa politikeren. «Forstod du hvordan de gjorde det?», sa 13-åringen. «Fantastisk», sa kulturkollegaen.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits