Signalbygget som gjenskapte en by
At det var en opplevelse er det i alle fall ingen tvil om, selv om ekspertene diskuterer om dette er stor arkitektur eller ikke. Fysisk er det i alle fall veldig digert og har en særegenhet som uansett er banebrytende. Guggenheim-museet ble åpnet i 1997 og er tegnet av den etterhvert så berømte arkitekten Frank Gehry.
Når vi her hjemme i Norge diskuterer hvorvidt man skal skape et signalbygg eller ikke ut av en opera og det nye nasjonalmuseet, så er det interessant å se hvordan noen bygg plutselig gir en hel by identitet. Og ikke minst å få turister i milliontall til å besøke stedet for å oppleve dette spennende bygget som har ført den spanske byen inn en ny og moderne tidsalder.
Personlig likte jeg det veldig godt. Vi hadde god tid og fikk føle atmosfæren sammen med de tusenvis av kunstelskere og turister som besøkte bygget den dagen. Ekstra bra følte vi oss fordi vi hadde kjøpt billetter på nettet på forhånd, som gjorde at vi kunne spasere behagelig forbi den lange køen.
Innvendig var det mange faste kunstinstallasjoner som var opplevelsesrike og spennende. Museet får jo av visse kjennere kritikk for de faste installasjonene, men for meg så var det rikt å vandre rundt og oppleve. Spesielt gjorde Richard Serras «The Matter of Time» et stort inntrykk. Åtte enorme skulpturer i stål, spiraler og sirkler, som dannet en rekke av labyrinter hvor publikum kunne gå seg vill innvendig.
Disse gigantiske stålkonstruksjonene var ikke bare flotte å se på. Noen av oss fant også ut at akustikken og lydbildet i disse kunne skape mye moro… verdt et besøk mener nå jeg.
Jeff Koons utstilling med alle de blanke flatene, opplåsbare dyrene og Michael Jackson og Bubbles, var nok det mest populære for de fleste, men personlig så gjorde nok Jean-Michel Basquiats grafittikunst størst inntrykk. Et kort liv for en mann med mye på hjertet.
Et bygg verdt å oppleve