Tilbake

Kategori: Datoen

Bygget norsk orkester i verdensklasse

7. januar

Noen ganger skal det bare ett menneske til for å forandre verden. I Det Norske Kammerorkester var det behov for to. Og Iona Brown var den ene.

Iona Brown ble født den 7. januar 1941, og som 40-åring ble hun kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester i 1981. Sammen med Terje Tønnesen løftet hun de unge norske musikerne i orkesteret helt opp i verdensklasse.

Hun ble født i Salisbury i England, og inn i en familie som levde og åndet for musikken. Hennes far var pianist og organist, og hennes mor var fiolinist i Bornmouth symfoniorkester. Unge Elizabeth Iona Brown hadde lyst å bli sykepleier, men musikken ble for sterk for henne. Fiolintimer fra hun var fem år, ungdomsorkestre og studier i London, Roma og Paris.

Hennes musikalske karriere startet for alvor i det velrenommerte orkesteret Academy of St Martin in the Fields, hvor hun i løpet av en tiårsperiode avanserte fra musiker til kunstnerisk leder. Året etter hun forlot St Martin in the Fields, kom hun til Norge. Det var Miroslav Rostropovich som hadde foreslått Norge for henne, noe som passet Iona godt da hun nettopp på den tiden sto ved en musikalsk korsvei.

Prøvene og konsertene med henne og Det Norske Kammeorkester hadde tidvis høy temperatur, men både musikere og kritikere var enige i at det helt spesielle forholdet mellom den svært bestemte og erfarne lederen og de unge musikerne forløste et potensiale som gjorde dem svært kjent i løpet av kort tid.

Iona Brown var i hovedsak ansvarlig for de tradisjonelle fremføringene til orkesteret, og de fikk med seg flere Spelemannpriser,– og takket være hennes kontakter en rekke viktige turneer over hele verden. Sammen med Terje Tønnesen bygget hun et kammerorkester som frem til i dag er en av de fremste på den internasjonale konsertarena.

Hun ble etter hvert angrepet av leddgikt, noe som tvang henne til å avslutte sitt fiolinspill. Hennes siste konsert som fiolinist var i Tokyo i februar 1998, og etter en enorm jubel og overveldende ovasjoner gikk hun tilbake til garderoben sin, la fiolinen i sin kasse for siste gang og sa: ”I´m not going to do it any more.”

Iona Brown fortsatte som kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester frem til 2001. Hun var kunstnerisk leder for Los Angeles Chamber Orchestra og sjefsdirigent for Sønderjyllands symfoniorkester frem til hun måtte gi tapt for kreften i juni 2004.

 

Artikkelforfatteren jobbet i Det Norske Kammerorkester 2010-2012


 

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Eine Kleine Nachtmusik

Iona Brown
(født 7. januar 1941 – død 5. juni 2004)

Eine Kleine Nachtmusik
W.A. Mozart

https://tv.nrk.no/serie/det-norske-kammerorkester/FKUM10002191/29-12-1991

Finished?!! We´re just beginning!!!

Det starter med en unison tone i orkesteret. Strykere. Kvinten i tonearten i en illevarslende tremolo ”– I had a dream, a dream about you…” gauler Ethel Merman ut. Og jeg er forhekset fra første tone.


Flyttet grav til fransk superstjerne

For mange år siden gikk jeg rundt på kirkegården Pére-Lachaise i Paris. Målet var – som for så mange andre – Jim Morrison sin legendariske grav. Men av en eller annen grunn klarte jeg ikke finne den (og ja, den er ikke vanskelig å finne). Plutselig ser jeg, rett foran meg, et navn som jeg kjente fra før. Jean-Baptiste Moliére.


– Noter er bare tegn

Hvordan havnet et lite orkester i utkanten av Europa plutselig i verdenstoppen?


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits