Tilbake

Kategori: Datoen

Chita Rita!

23. januar

Jeg kan knapt tenke på denne artisten uten å smile. Og det først og fremst på grunn av et utsøkt parodi-nummer av henne. Nerdevarsel, altså.

Den amerikanske musikalartisten Chita Rivera ble født 23. januar 1933. Som 11-åring begynte hun å danse, og Chitas talent førte henne raskt til Broadway. I starten av sin karriere spilte hun i fler musikaler på Broadway:  Call Me Madam, Guys and Dolls og ikke minst Can-Can. Alt dette før hun fikk rollen som skulle definere henne som artist resten av hennes karriere.

I Leonard Bernstein/Stephen Sondheim og Arthur Laurents West Side Story.

Chita Rivera spilte Anita, og hennes Anita, en flammende puertorikaner, ble skapt i fellesskap av henne og koreograf Jerome Robbins. Chita mente at Robbins virkelig hjalp henne til å finne sin personlighet som danser. Det er vi evig takknemlig for.

Etter en eventyrlig suksess på Broadway, ville West End i London desperat ha henne i deres produksjon. Produsentene i London utsatte til og med premieren mens de ventet på at Chita skulle føde sitt første barn. Det var ingen ende på hennes suksess.

Men da filmen West Side Story skulle spilles inn, ble Chita forbigått, og Rita Moreno fikk rollen.

Skjønner du? Chita og Rita. Eller bare Chita Rita.

Chita Rita er et nummer fra den andre sesongen til revyen ”Forbidden Broadway”, en revy som har som formål og – på en ytterst kjærlig måte – gjøre narr av forestillinger på Broadway. Og ikke minst deres stjerner.

Chita Rivera is not Rita
Rita Moreno is not Chita
Chita is Chita and not Rita
I would prefer you forgot Rita

Naturligvis er det en fordel å ha sett Chita på scenen. Og ha sett Rita i filmen. Det er en fordel å kjenne til deres særegenheter, skjønne rivaliseringen på Broadway og i Hollywood.

Chita Rivera:
I am a versatile actress.

Rita Moreno:
Long as you stay on the mattress.

Chita Rivera har gjort mange unike roller i sin karriere som så langt har vart i over 60 år. Og skapt sin egen stil som alle som kjenner Broadway kjenner igjen. Som vi både elsker å se,- og elsker å se parodiert.

Chita Rivera: 
Ms. Moreno, her rude gyrations 
Are all lousy imitations 
Though we both did West Side Story 
Hers was like chicken catchatoriy 
She got all the glory 
But don’t let that cat in 
I’m the fiery Latin 
I was the world’s first Anita !

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Chita Rita

Chita Rivera
(født 23. januar 1933)

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits