Tilbake

Kategori: Datoen

Climb ev´ry Mountain

17. februar

Hun ble verdensstjerne i rollen som den smått irriterende Hyacint Bucket. Da hadde hun jobbet med musikkteater og TV i nesten 40 år.

Den engelske skuespilleren Patricia Routledge ble født 17. februar 1929. Hun hadde langt fra planlagt et liv på de skrå bredder. Etter studier på Universitetet i Liverpool i engelsk litteratur og språk, var hun klar for et yrkesliv som lærer eller lignende.

Men så var det dette med skuespill da. En regissør på universitetet så hennes talent, og overbeviste henne til å ta en videre utdannelse som skuespiller. Heldigvis!

Listen over hennes roller, både på West End i London, Broadway i New York, og ikke minst film og TV, er imponerende. Over alt hvor hun spilte, var hennes kollegaer begeistret over hennes oppriktighet og profesjonalitet.

I Norge, i likhet med svært mange land, var det hennes rolle i serien «Høy på pæra» som gjorde henne landskjent. Rollen som Hyacint Bucket virket passe henne perfekt. Hennes timing og ikke minst kjærlighet til rollefiguren bidro til at serien ble en stor suksess. Det var høydepunkt i stua hver gang det kom et nytt kapittel i Hyacints forvirrede syn på verden rundt seg.

Det ble spilt inn 44 episoder av serien i perioden 1990-95. Så var det slutt. Kanskje fordi Patricia ville tilbake til scenen. I et intervju med Australsk TV i forbindelse med at hun fikk tittelen Dame av Dronning Elizabeth, sa hun:

When it works there is nothing like the immediate exchange of an imaginative imagined experience with a live audience. There´s nothing like it.

Hun sang knapt i serien, og det ville vært feil om Hyacint var en flott sanger. Men Patricia Routledge hadde altså en stor karriere på scenen før hun fikk denne rollen i TV. Også som sanger.

I klippet fra 1967 kan vi høre henne synge Climb ev´ry Mountain fra musikalen The Sound of Music.

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits