Tilbake

Kategori: Datoen

The greatest showman

19. januar

– Ikke slå mamma! ropte Michael, mens tårene rant. Michael, som hadde en voldelig stefar og som hver dag ble banket opp av skolekamerater. Michael, som etterhvert ble beundret som sanger, komiker og skuespiller. For gutten hadde drømmer som skulle løfte han opp og frem.

Michael Crawford ble født 19. januar 1942, og det var lite i hans tidlige barndom som røpet at han skulle få en karriere på de skrå bredder. Hans mor ble gravid med en flyver etter en kort romanse, og han så aldri sin egen far. De første årene vokste han opp i et trygt og godt miljø med sin bestemor og øvrige familie frem til moren fikk seg en ny mann og de flyttet til London. Hans oppvekst var ingen lykkelig tid for unge Michael. Den voldelige stefaren slo både moren og han. Han ble mobbet på skolen og fant seg ikke til rette.

Men så oppdaget han sangen,- og ble også oppdaget. Den hyperaktive Michael, som ikke klarte å sove uten at lyset var på, viste seg å være et stort musikalsk talent.

Som 12-åring prøvesang han for en rolle i Benjamin Brittens Let´s make an Opera. Prøvesangen foregikk hjemme hos Britten, og Michael forteller i sin selvbiografi at for arbeiderklassegutten var den forfinede Benjamin Britten «the poshest man I´d ever met.»

Hele ungdomstiden jobbet Michael. Sangoppdrag og etter hvert skuespill, og som 21-åring fant han ut at han elsket å jobbe som komiker. Det skulle også bli hans første karriere.

Etter en rekke radioshow, skuespill og filmroller (bl.a. i Stephen Sondheims A funny thing happend on the way to the Forum og ikke minst Hello Dolly), ble han rett og slett superstjerne i den engelske sitcom´en Some Mothers do ´ave ´em. I rollen som den håpløst klossete Frank Spencer gjorde Michael alltid sine svært vågale stunt, og han kunne altså legge til en ny profesjon til sin CV: Sanger, skuespiller, komiker– og stuntmann.

Michael Crawford er i dag 75 år, og han har hatt hovedroller i de aller største produksjoner, både på Broadway og West End. Rollen som Fantomet i Phantom of the Opera har han gjort mer en 1 300 forestillinger, og han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid.

“Like no other star in Britain, Crawford is a definition of the theatre at its most sentimental and its most courageous…The Phantom has more than its fair share of breathtaking theatrical moments…but in the end, you have to care about the Phantom himself, for his is the music of the night”
Sheridan Morley, Playbill

Alltid samvittighetsfull og hardt arbeidende, så man var ikke så overrasket over at han startet å studere på Big Apple Circus School når han forberedte seg til rollen som sirkusdirektør P. T. Barnum. Cy Colemans musikal om The greatest showman ble en ny suksess for Michael, og det er ikke vanskelig å anbefale BBCs filmede versjon av forestillingen!

Med en jøglende, balanserende, syngende og dansende Michael Crawford. The greatest showman. Som gjør det han kan best når han kombinerer alle sine talenter og kunnskaper inn i en nydelig forestilling om det å ha drømmer som kan løfte deg opp og frem.

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

The Colors of my Life

Michael Crawford
(født 19. januar 1942)

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits