Tilbake

Kategori: Datoen

Danse som Travolta

18. februar

Det var fredag og det var diskotek. Gymsalen på skolen var pyntet med grovmasket fiskegarn og ballonger. Den hvite buksa med sleng og press var klar. I kveld skulle jeg danse som Travolta.

Filmen Saturday Night Fever kom på slutten av 1977, men hadde ikke norsk premiere før nærmere sommeren 1978. Jeg var snart 13 år, og langt fra gammel nok til å se filmen som hadde fått 18-års grense.

Kinoen lå i samme gate som det huset jeg vokste opp i, så jeg så de voksne gå nedover veien. DE skulle få se John Travolta danse. Jeg skulle sitte hjemme og spille LP´en nok en gang. Jeg vurderte om jeg skulle prøve å snike meg inn. Aldersmessig var jeg jo et stykke unna, men jeg var jo verken høy eller bred nok til å passere som en 18-åring. Dessuten kjente kinovakten meg godt.

Så ingen Travolta på meg den kvelden.

John Travolta ble født 18. februar 1954, og startet tidlig i show business. Ikke lenge etter han var ferdig med high school var han i gang med sin første rolle i musikalen Grease (fun fact: Travolta spilte Doody, samme rolle som Tarjei Moe Sandvik spiller i Oslo våren 2018).

Så kom det både TV-roller og singler hvor han hadde ganske bra suksess.

Men det som virkelig sparket hans karriere i gang, var filmen Saturday Night Fever eller Lørdagskjøret (sic!) som filmen het på norsk. Der spilte han en ung arbeiderklassemann som i hovedsak levde i, av og for helgene på diskoteket. Filmen ble en enorm suksess, ikke minst på grunn av soundtracket med bl.a. gruppen Bee Gees.

– Tenk å kunne dansa som Travolta! Jeg hadde stjerner i øynene. Selv om jeg ikke fikk sett filmen før mange år senere. Vi hadde LP´en eller kassetten, vi kledde oss i hvite bukser med sleng.

Og når vi danset på fredagskveldens disko i gymsalen på skolen, så vi vel omtrent ut som Travolta.

Syns vi selv, iallfall.

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits