Tilbake

Kategori: Datoen

Det är synd om människorna

22. januar

Han var en plaget sjel, et plaget menneske og døde bare 63 år gammel. Den gang utskjelt og venneløs, nå hyllet som Sveriges viktigste forfatter og dramatiker. En ufattelig stor produksjon,– og midt i den finner vi en enslig sang.

Det er så mange det er synd på. Verdens flyktninger. Barn som vokser opp i krig. De som i vår tid står frem i #metoo-kampanjen har sannelig heller ikke hatt det lett. Vi må forholde oss til klimakrisen, økonomiske nedgangstider, farlige tilsetningsstoffer, forsøpling av verdenshavene, regnskogen og ikke minst snøkaos.

Men alt var verre for August Strindberg. Raseri, depresjoner, psykoser. Fiendskap til omtrent alt og alle. I sitt berømte stykke ”Et Drömspel” lar han guden Indras datter si den berømte replikken ”Det är synd om människorna”.

August Strindberg ble født 22. januar 1849, og han var en svært produktiv forfatter. Han skrev over 60 dramaer, ti romaner, ti novellesamlinger og minst åtte tusen brev, og han var banebrytende i alle litterære sjangre på slutten av 1800-tallet. I tillegg malte han.

Forfatteren lot seg ofte inspirere av musikk. Beethoven, Mendelssohn, Chopin og Bach. Alle hans tre koner trakterte pianoet. Og i private sammenheng spilte han gitar.

August Strindberg med gitarr i Gersau, Schweiz. Foto: August Strindberg. Nordiska museets arkiv.

Men i all sin ufattelige produksjon, skrev han bare én sang; Forskarlens sång.

”Solen jag såg när i tidarnas värld, salig jag gick…”

Sangen ble skrevet til hans tragiske skuespill Kronbruden, som ble utgitt sammen med Ett Drömspel.

Vi vet lite om hvorfor han ikke skrev mer enn en sang. Kanskje var hans litterære tema for depressivt, for mørkt. Den svenske forfatteren Stig Dagerman har sagt følgende om Strindberg:

«Den Strindberg jag älskade var ynglingen Strindberg, den ensamme, smalaxlade, frysande, han som under livets vinternätter kunde värma sina händer vid hoppet om att en gång få tända en jätteeldsvåda av allt kallt, grått, murket, trist och smutsigt. Denne yngling förstod jag och älskade jag som bara en yngling kan förstå och älska en annan yngling.”

60 skuespill. Romaner, noveller og tusenvis av brev.  Men bare én sang. Vel verd å lytte til.

 

 

Forskarlens sång (Spotify)


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Forskarlens sång

August Strindberg
(født 22. januar 1849 – død 14. mai 1912)

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits