Tilbake

Kategori: Datoen

Don´t give up

13. februar

Det er aldri så galt at du skal være nødt til å gi opp. Duetten mellom Peter og Kate vil for alltid minne oss om det.

Den engelske musiker og komponist Peter Gabriel ble født 13. februar 1950. Frem til han etablerte sin solokarriere i 1975, var han mest kjent som vokalist i bandet Genesis. Der var han en naturlig frontfigur, med sin sans for både det musikalske og det teatralske. Kostymer, sminke og scenografi: Peter var alltid midtpunktet.

Da han gikk ut av bandet, ble det sagt at han følte seg altfor bundet av Genesis, ikke minst på det kreative området.

En stadig stigende kommersiell suksess som soloartist, som ble kronet med utgivelsen av hans 9. soloalbum. Som rett og slett het  «So

Albumet ble hans mestselgende: Fem-dobbel platina i Amerika og trippel-platina i Storbritania. Gjenstand for en rekke re-utgivelser og luksusbokser og konserter.

Den sangen ALLE husker fra det albumet, er Sledgehammer. En svært medrivende sang, ikke minst på grunn av den epokegjørende musikkvideoen! Her hadde Peter Gabriel fått med seg Nick Park fra Ardman Animations (Wallace and Gromit/Sauen Shaun), og denne musikkvideoen ble en så stor suksess at Gabriel inkasserte førsteplasser på hitlistene på begge sider av atlanteren.

Foto: Helge Øverås

Vi husker den, selvsagt. Men rett etter denne kommer yndlingssporet.

Det vi dansa klinedans til. Eller bare chilla til.

Don´t give up.

Don´t give up var det første kuttet på albumet som hadde en skikkelig tittel. Sangen og produksjonen er sett på som et vannskille i Peter Gabriels produksjon, ikke minst i og med at den kombinerte både det artistiske og det kommersielle på en utmerket måte.

Don´t give up starter med Tony Levins eminente bass gradvis introduseres, med en vamp-lignende linje. Vi kjente han fra tidligere: Tony hadde vært Peter Gabriels foretrukne bassist helt fra hans første soloalbum i 1977. Og vi digget han.

Etter den lange introen synger Peter Gabriels med sin lett hese, men utrolig poengterte stemme.

I am a man whose dreams have all deserted
I’ve changed my face,
I’ve changed my name
But no-one wants you when you lose

Så: Ut av det blå, hører vi Kate Bush sin velkjente stemme. Over det hele. Himmelsk:

Don’t give up ‘
cause you have friends
Don’t give up
you’re not beaten yet
Don’t give up
I know you can make it good

Kombinasjonen Peter Gabriels litt hese stemme, og Kate Bush sin utrolig velmodulerte var en vinner. Når musikkvideoen kom, med de to store kunstnerne som klamrer seg til hverandre, var det mange av oss som var solgt.

Sangen avsluttes av at vi hører innstendige Kate Bush minne oss om hva som betyr noe. Ikke gi opp. Du har venner. Ikke gi opp. Du er ikke den eneste. Ikke gi opp. Det har aldri vært lett..

Don’t give up ‘
cause you have friends
Don’t give up
you’re not the only one
Don’t give up
no reason to be ashamed
Don’t give up
you still have us

Don’t give up
now we’re proud of who you are
Don’t give up
you know it’s never been easy
Don’t give up
’cause I believe there’s a place
There’s a place
Where we belong

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits