Tilbake

Kategori: Datoen

Drømmeplata

25. januar

Den plata du alltid kommer tilbake til. Ikke minst på grunn av pianisten.

I 1982 kom plata Fairytales ut, og for mange ble deres musikalske landskap aldri det samme. Til å akkompagnere sangeren Radka Toneff, fikk vi før første gang i en norsk innspilling høre den amerikanske jazzpianisten Steve Dobrogosz.

Steve ble født den 26. januar 1956, og etter studier ved Berklee College of Music, flyttet han til Stockholm i 1978. Her fikk han en skandinavisk base for sin musikerkarriere. Så han var ikke helt ukjent for det nordiske jazzpublikum, da Fairytales kom ut.

Det er lett å la seg fascinere og fortrylles av Radka Toneffs vokal. Hvordan hun former hvert ord og hver frase sånn at det har mening,- både musikalsk og tekstlig.

Men hør på hvordan Steve Dobrogosz fraserer. Hvordan han former de musikalske linjene slik at de glir både inn og ut av hennes sang. Samtidig som hans spill står fjellstøtt på egne ben.

Lira Magazine har sagt om pianisten:

«Dobrogosz does not play complicated, but each tone is meaningful and the keyboard is a seamless extension of what must be spirit in conjunction with matter… Steve Dobrogosz plays in an alloy of genres without clichés in a way that is almost shockingly complete.»

Mesterlig!

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits