Tilbake

Kategori: Sceneliv

Edvard til Valkyrien Allstars

TONOs prestisjetunge Edvardpris er delt ut til Valkyrien Allstars.

Gruppen fikk prisen i kategorien Åpen klasse utdelt under sin konsert på Parkteatret Scene i Oslo fredag kveld. I 2014 kom bandes fjerde album, Farvel slekt og venner. På albumet opptrådte bandet for første gang som kvartett, uten Ola Hilmen på hardingfele.

Valkyrien Allstars består av

  • Tuva Livsdatter Syvertsen
  • Erik Sollid
  • Magnus Larsen
  • Martin Langlie
Valkyrien Allstars i Sandefjord mars 2013 ©konsertkameratene.no

Valkyrien Allstars i Sandefjord mars 2013 ©konsertkameratene.no

I juryens begrunnelse heter det:

«Tuva Livsdatter Syvertsen og Erik Sollid (Valkyrien Allstars) har med platen «Farvel, slekt og venner» vist at de er noe av det fremste folkemusikken har å by på. De serverer en ytterst vellykket symbiose av folkemusikk, viser og rock, stadig med hardingfelen sentralt i lydbildet. Bandet ivaretar et særpreg samtidig som de går nye veier.

Syversten og Sollid går foran, og er folkemusikkens bjellesauer. De er til stor inspirasjon for mange unge både i og utenfor folkemusikkmiljøet, og også i det store utland fremmer de og vekker interessen for norsk folkemusikk. Bandets misjon her i verden synes å være å forene norsk tradisjonsmusikk med elementer fra pop, blues og rock.

Låtmaterialet på «Farvel, slekt og venner» er i større grad enn tidligere egenkomponert. Fremdeles er det innslag av tradisjonelle hardingfeleslåtter og gamle skillingsviser, men det er bandets egne tekster og melodier som dominerer utgivelsen. Det er rått og ekte både tekstmessig, musikalsk og vokalt. Albumet er helstøpt, spennende og utfordrende, og vil noe langt mer enn bare å behage. Uttrykket er dystert, men som alltid med Valkyrien har det en intens nerve og tilstedeværelse. Dype røtter løftes frem. «Farvel slekt og venner» er moderne musikk i gammel ånd. Kort sagt, en bemerkelsesverdig utgivelse.»

——-

Bilde på toppen: Tuva Livsdatter Syvertsen (pressebilde)

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Edvardprisen

Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

EDVARD-juryen 2015 har bestått av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Marte Heggelund, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

-------

Edvardprisen deles ut i fem kategorier:
- Samtidsmusikk
- Populærmusikk
- Tekst til musikk
- Utfordrer
- Åpen klasse

Vinnere Åpen klasse
2014: Christian Blom
2013: Helge Sunde
2012: Kjell Samkopf
2011: Johan Sara jr.
2010: Nils Petter Molvær
2008: Alfred Janson
2007: Terje Isungset
2006: Gisle Kverndokk
2004: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits