Tilbake

Kategori: Refleksjoner

Einar Økland tildeles Språkprisen 2015

Hvert år deler Språkrådet ut pris for "framifrå bruk av norsk i sakprosa". Onsdag 18. november ble denne tildelt forfatteren Einar Økland for sine to siste bøker "Norske malebøker" og artikkelsamlingen "Fotgjengar med fotnotar".

Onsdag 18. mai ble Einar Økland tildelt Språkprisen 2015. Språkrådet deler hvert år ut en pris for «framifrå bruk av norsk i sakprosa». Språkrådet melder på sine nettsider at årets prisvinner har en sjelden bredde og får prisen for de to siste bøkene «Norske malebøker» og artikkelsamlingen «Fotgjengar med fotnotar» .

Prisen blir delt ut annethvert år til tekster utgitt på nynorsk og bokmål og i år var det nynorsk som stod for tur. Prisen er på 100.000 skattefrie kroner og en diplom.

Einar Økland som får prisen har et omfattende forfatterskap bak seg, som også innbefatter mange forskjellige sjangre. Humor, ironi, burleske innfall, stilistiske mangfold og språklige eksperimenter preger forfatterskapet. I 1992 var Einar Økland festspilldikter ved «De Litterære Festspill» i Bergen og han har fått Aschehougprisen (1988), Doblougprisen (2000) og Gyldendalprisen (2006). Han har også mottatt en rekke priser for sine barne- og billedbøker.

«God sakprosa er klokt tenkt og godt skriven, og den som ikkje meistrar språket kjem før eller seinare til kort» sa styreleder Ottar Grepstad i Språkrådet ved sin tale til Økland. Han begrunner videre tildelingen med at prisvinneren i år har skrevet for alle aldre og i alle sjangre gjennom et langt liv. Det er snakk om over 80 bøker, og han tar spesielt frem Øklands evne til å kunne skrive både underholdende, poetisk og lærerikt om noe så hverdagslig som malebøker.

Les mer om prisen på Språkrådets nettsider

I begrunnelsen for nominasjonen skrev Språkrådet følgende:

EINAR ØKLAND: Norske malebøker (2012) og Fotgjengar med fotnotar (2013), Samlaget Økland skriv bøker i nesten alle sjangrar. Han løfter fram kulturhistorie som andre bryr seg mindre om, og kvardagshendingar eller tilsynelatande marginale fenomen som vi har rundt oss. Stilleiet er umiskjenneleg hans eige, men samstundes tilgjengeleg og inkluderande. Han har det skarpe forskarblikket for detaljar, men også poetens fint stemte språk. Med lun humor skriv han om små og store spørsmål vi balar med, og lesaren er sjeldan heilt trygg på kva som skjer på neste side. Forfattaren likar det rare så godt at han gjer det mindre rart. Utkantane vert sentrum i tekstane hans, både dei geografiske utkantane og utkantar i vår massemedietid.

Kulturell.no gratulerer Einar Økland med Språkprisen 2015.

Einar_Økland_@_Oslo_bokfestival_2011_orginal_Bjørn Erik Pedersen

– – –

Foto: Bjørn Erik Pedersen (via Wikipedia)
Kilder: Sprakradet.no og Store Norske Leksikon (snl.no)

Erik Rastad Erik Rastad

Et relativt langt og energisk liv innenfor kulturen, med en hovedsti langs det frivillige musikklivet. For tiden består det kulturelle engasjement mye av å arrangere konserter, være korpspappa og styrearbeid ved en musikkfolkehøgskole – og skrive her.

Språkprisen

Kvart år deler Språkrådet ut ein pris for framifrå bruk av norsk i sakprosa. Prisen blir delt ut annakvart år for bokmål og nynorsk. I år står nynorsk for tur.

Prisen blir gjeven for einskildverk eller produksjonar frå dei siste fem åra og kan gå til personar eller grupper (institusjonar, bedrifter, organisasjonar). Kandidatar til prisane kan koma frå næringsliv, forsking, undervisning (læremiddel), forvaltning, presse, teknologi, kulturliv (f.eks. bloggar) osv.

Prisen blir delt ut på Språkdagen 18. november 2015 i Oslo Konserthus.

Juryen for Språkprisen
- Kjartan Vevle, leiar, bibliotekfagleg direktør ved Biblioteksentralen
- Aina Basso, forfattar og historikar
- Toril Opsahl, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studium, Universitetet i Oslo
- Morten A. Strøksnes, idéhistorikar, journalist og forfattar

Kilde: www.sprakradet.no

Grease – musikalen i bilder

Musikalen Grease som er satt opp på Chateau Neuf er en energibombe av et show. Dyktige artister, scenisk storslått og masse energi!


Musikkfellesskap i hundre år

Utenfor den reservebenken som ingen av oss har sittet på har vi diskutert om alle snakker korps, om korps er kult – og om spillegleden og fellesskapet. En hobby for livet.


Murmures des Murs – magisk illusjonsteater

«Det var magisk», sa 10-åringen. «I dag føler jeg meg kulturell», sa politikeren. «Forstod du hvordan de gjorde det?», sa 13-åringen. «Fantastisk», sa kulturkollegaen.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits