Tilbake

Kategori: Datoen

Et barn av vår tid

2. januar

– Jeg brenner alle mine komposisjoner og starter på nytt!

Hva får en ung mann til å tenke slik? Hva er det i hans bakgrunn som leder frem til en slik beslutning – og hva har skjedd i livet hans så langt? Hvorfor ikke bare gi opp hele komposisjonsgjerningen?

Som 25-åring sto den engelske komponisten Michael Tippett igjen ved et veiskille i sin karriere, og sitt liv. Som så mange ganger før.

Han ble født 2. februar 1905 og var bare 15 år da han fortalte moren sin at han hadde innledet et forhold til en annen gutt på kostskolen. Det førte til en større krise som innebar at han måtte bytte skole. Da hadde han allerede erklært seg som ateist, og nektet å synge de religiøse evensongs på skolen.

Som 30-åring prøvde han å omvende kommunistene i det engelske kommunistiske parti fra sin Stalin-tro til Trotskij. Men lite hell. Og i 1943 ble pasifisten Michael Tippett satt i fengsel da han nektet både militærtjeneste og sivil tjeneste.

Hans forhold til menn var stormfulle og inderlige, flere av dem kunstnere som han selv. Han levde til det fulle og ble raskt engasjert i både litteratur, psykologi, politikk og musikk. Han var svært opptatt av musikkpedagogikk og utdanning i musikk, og begeistret mange med sine foredrag. Hele tiden utviklet han sitt tonespråk og sitt uttrykk, hele tiden i mange ulike retninger: noe som mange kritikere mente viste hans manglende kunstneriske kompetanse.

3. september 1939 startet han å komponere oriatoriet ”A child of our time”, samme dag som Storbritannia erklærte krig mot Tyskland. Et verk som finner styrke i fem tradisjonelle ”spirituals” som blir fargelagt av Tippetts moderne tonespråk. ”A child of our time” hadde premiere i starten av 2. verdenskrig, og her har Tippett funnet en stil som har brukte i mange av sine verker – en blanding av stilarter som noen ganger fungerer, andre ganger ikke.

Etter at verket hadde sin premiere i Israel, skrev to kritikere følgende:

«Every tone is unoriginal, and the work repeats old effects in a most conventional manner».

«I found that the composition had moved everyone to the depths of his soul …”

Og slik var han også: En motsetningsfull mann som både begeistret og forarget de som møtte han.

Som hans musikk.

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

A child of our time (1941)

Sir Michael Tippett
(født 2. januar 1905 – død 8. januar 1988)

A child of our time
https://www.youtube.com/watch?v=uH9kXjjK3-4

spotify:track:0xJIteKN78u0rcQMclScEI

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits