Tilbake

Kategori: Datoen

Fantasi og virkelighet

6. januar

Hvorfor ble E.L. Doctorows romaner så store suksesser?

Faren drev en musikkinstrumentbutikk i New York og moren var pianist, så mange forventet at han skulle bli noe innenfor musikk. Men Edgar var oppkalt etter den amerikanske forfatteren Edgar Allen Poe, så da han fortalte hjemme at han ville bli forfatter, var verken mor eller far overrasket.

Romanen Ragtime ble utgitt i 1975, og han ble med ett en av de viktigste amerikanske forfattere i sin samtid. Den unike blandingen av fiksjon og virkelighet, romanfigurer og historiske personer gjorde at dette var en bok alle skulle lese.

”As Doctorow showed me, the choice between fiction and fact is a false one. The richest life is one that has room for both.”
(Anna Clark)

Hollywood fattet også interesse for bestselgeren, og i 1981 kom filmen Ragtime, som var regissert av Miloš Forman.

Og så var det Broadway…

I romanen til Doctorow møter vi tre familier i New York på starten av 1900-tallet. Deres historie fortelles, med besøk av Henry Ford, Sigmund Freud, Harry Houdini, Evelyn Nesbit, J.P. Morgan og mange andre virkelige personer. Liv og død, kjærlighet, depresjoner og desperasjoner: Alt veves inn i et stort bilde hvor samfunnsforhold, klasse, rasisme og økonomisk utvikling sees i sammenheng. Og musikk. Ragtime…

Denne historien måtte jo kunne bli til en musikal!

Musikalen Ragtime hadde premiere på Broadway den 18. januar 1988, og det var virkelig en overveldende produksjon. Hva får man ikke for 10 millioner dollar? Komponist Stephen Flaherty hadde, sammen med Terrence McNally og Lynn Ahrens, overført romanen til en svært dramatisk og hjertevarm forestilling som fikk gode kritikker. Både på premieren i New York, og i senere oppsetninger verden over.

I et intervju ble Edgar spurt om om han skrev historiske romaner og fortellinger. Han svarte:

”– The historian will tell you what happened. The novelist will tell you what it felt like.”

E.L. Doctorows romaner lar oss virkelig føle hovedpersonenes vandring gjennom livet. Det er den virkelige årsaken til hans suksess.

 


Musikalen Ragtime hadde norsk premiere den 18. januar 2018. Bærum musikk- og danseteater spiller 8 forestillinger på Sandvika teater

Oppdatert 21. 01.18


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Ragtime

Edgar Lawrence (E.L.) Doctorow
(født 6. januar 1931 – død 21. juli 2015)

Ragtime (musikal)
Terrence McNally, Lynn Ahrens og Stephen Flaherty

Wheels of a dream
https://www.youtube.com/watch?v=6wdSlIyhv1I

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits