Tilbake

Kategori: Refleksjoner

Festkonsert

Sandefjord musikkorps var ferdig med sin spilling fredag kveld, og med unntak av at arrangørene hadde satt frem feil dirigentnotestativ, så gikk det ellers bra. Dirigent Thomas Rimul var fornøyd med det korpset presterte, og det var også fornøyde smil å se rundt om i korpset. Og en enorm lettelse. – Vi er ferdig, og det gikk bra!

Alle som har vært med på Norgesmesterskapet i janitsjar, vet at det ikke bare er rutiner før korpset spiller, men også i etterkant. Da skal to fra korpset intervjues á la «hva-føler-du-nå», det obligatoriske korpsbildet skal taes,- og 40 knusktørre struper skal leskes.

Etter fotograferingen senket skuldrene seg betraktelig, og musikanter fra mange korps samlet seg i ulike sittegrupper rundt om i Olavshallen. En svært lettet stemning, og praten gikk løst,- helt frem til to fra korpsets styre ba om ro i de livlige gruppen.

Her kommer det en billedtekst ©kulturell.no

Først intervju på Tv2Sumo, og så bekymrede styremedlemmer som orienterer korpset… Foto: Skjermdump fra Tv2Sumo.no og ©kulturell.no

Det viste seg at en av Sandefjord musikkorps´ medlemmer ikke var forskriftsmessig påmeldt til NM. Dette skulle behandles i NMFs sekretariat i løpet av kvelden, og korpset kunne risikere å bli disket.

En blanding av sjokk og oppgitthet spredte seg i lokalet. – Kunne vi virkelig bli disket? Etter all jobb som vi i fellesskap hadde gjort? Eller holdt det med en advarsel?

Dagen etter fikk styreleder beskjed om at korpset fikk en advarsel og en bot, og alle var glad for det!

Nå var det festkonsert!

Festkonsert
Norges Musikkorps Forbund hadde slått på sin berømmelige stortromme på lørdagens festkonsert under årets Norgesmesterskap for janitsjar: Åsleik Engmark og et svært opplagt Luftforsvarets musikkorps underholdt, og Olavshallen var fylt til randen av spente korpsmusikanter. De fikk servert korps, trommer, operaparodi, blues. Blant annet.

Forsvarets musikkorps på Festkonserten for NM i Janitsjar 2016. Foto ©kulturell.no

Forsvarets musikkorps på Festkonserten for NM i Janitsjar 2016. Foto ©kulturell.no

Det naturlige midtpunktet var Luftforsvarets musikkorps. For hva er det de 31 musikerne ikke kan? Spille, synge, danse, marsjere… At de vervet mange nye venner i løpet av festkonserten, er i alle fall sikkert! Korpset har som motto: «Ingen sjanger skal være oss fremmed», og i de mange numrene briljerte de på alle måter. Hva som sitter sterkest igjen? Kanskje mest Luftforsvarets egen marsj, hvor de briljerte med marsjering, spill og sang. Publikum responderte flere ganger med taktfast klapping og hver gang med stor applaus. Velfortjent!

Korpset er ett av de fem forsvarskorpsene som trues med nedleggelse, og når man ser på den funksjonen de har for musikklivet i Norge, er det naturligvis helt uforståelig.

Engmark har turnert med dette korpset i flere år, og han holdt også en veldig direkte appell til alle i salen. – Om det er noen av dere som er politikere eller kjenner noen politikere: Gi dem beskjed om at vi trenger forsvarskorpsene. Som musikere, instruktører, dirigenter i mange lokalsamfunn over hele landet!

Og det var tydelig at Engmark var genunint opptatt av korpset: På slutten presenterte han også hvert enkelt korpsmedlem med navn. Imponerende!

– Morten var på gangen
Åsleik Engmark hadde salen i sin hule korpshånd, og hans medkumpanjong Jon Rørmark gjøglet villig med på de stikk som Engmark fant på. Rørmarks ”Secretary blues” var en oppvisning i spilleglede og improvisasjon, innenfor en rekke stilarter og språk.

Og Sandefjord musikkorps fikk til og med sitt eget nummer på festkonserten! Åsleik Engmark klatret over stolrekkene bak til Helle, og improviserte en medrivende sang om livet som 2. klarinettist: Og Morten var på gangen! Stor jubel!

Festkonserten varte forskriftsmessig rundt en time. Og det var akkurat passe. For nå kom det som alle i salen, og de mange som satt rundt om i Olavskvartalet og på hotellrom over hele byen, ventet på. Premieutdelingen.

Mer om den i neste artikkel!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits