Tilbake

Kategori: Refleksjoner

Filmbib er ikke SÅ smalt

Men sett av en kveld allikevel.

Nasjonalbibliotekets nye tjeneste for strømming av film inneholder mange godbiter. Og det er ikke så smalt som det først ser ut til å være.

Jeg har tidligere skrevet om den nye nasjonale bibliotektstjenesten Filmbib  i artikkelen «Hvor i (#/&$»% er lånekortet?» Den gang var historien enkel: Tjenesten var lansert, men jeg fant ikke lånekortet fra biblioteket, som man jo trenger for å kunne logge inn. Forresten: Du trenger ikke bare lånekortet, men også en pin-kode som du får ved å henvende deg til ditt lokale bibliotek.

Jeg så gjorde. Og en formiddag i forrige uke, så var jeg den heldige eier av et nytt nasjonalt lånekort, – OG en pin-kode.

Så glad var jeg over å ha fått nytt lånekort på Sandefjord bibliotek! ©kulturell.no

SÅ glad blir man over å ha fått nytt lånekort på Sandefjord bibliotek! ©kulturell.no

Variert, og kanskje litt smalt?
I begeistringens rus over å ha fått nytt lånekort (det kosta forresten 30 kroner, og det var jo ikke en ublu pris!), så tok det noen dager før jeg logga meg inn på filmbib.no. Men nå har jeg altså gjort det. Og dette er mine refleksjoner etter noen kvelder foran skjermen.

Det ligger totalt over 200 filmer på filmbib.no i følgende kategorier:

  • Animasjonsfilm
  • Adaptasjon
  • Eksperimentfilm
  • Barnefilm
  • Portretter
  • Kortfilm
  • Film om krig
  • Dokumentarfilm
  • Novellefilm

Noen av filmene hører hjemme i flere kategorier. Det er ganske lett å bla i de ulike katalogene, og dersom du vet hva du leter etter, så er det et eget søkerfelt hvor du kan søke på både tittel, skuespillere og opphavspersoner.

Jeg skråller gjennom kategoriene. Har nesten ikke hørt om noen av dem. Litt fouroligende. Er filmbib.no bare for helt spesielt interesserte? Får allikevel prøve å se noen av de som jeg fatter interesse for.

Liten knute
Den første kortfilmen jeg klikker meg inn på, er «Liten knute». Liten knute er filmatiseringen av en novelle, skrevet av den unge og anerkjente forfatteren Gunnhild Øyehaug. Historien er både enkel og absurd:
En mor og hennes sønn er bundet sammen av en ubrytelig navlestreng.

I vaskeseddelen er filmen beskrevet som en humoristisk, absurd og underlig fortelling om å følge hverandre fra vogge til grav. Og det er den virkelig!

Skjermdump fra filmen "Liten knute"/filmbib.no

Skjermdump fra filmen «Liten knute, Filmbib.no

Regissør Kjersti Steinsbø har, sammen med forfatter Gunnhild Øyehaug kortfilm som i all sin pussighet beskriver et forhold mellom mor og sønn som jeg mener å ha sett IRL noen ganger…

Og så var den jo kort. Bare 15 minutter. Da kan jeg jo se en til i samme slengen.

Skrålle, skrålle….joda: Neste film ut blir «Brukerstøtte» av André Øverdal.

Skjermdump fra "Brukerstøtte" Filmweb.no

Skjermdump fra «Brukerstøtte», Filmweb.no

Dette er en HELT annen type film, som handler om en kvinne som skal forlate leiligheten sin, men som ikke finner ut hvordan hun skal åpne døren. Hva gjør man da? Jo, ringer kundeservice.

«Brukerstøtte» er en fornøyelig film om vår moderne hjelpeløshet, og det var kjekt å se igjen skuespiller Kai Kenneth Hanson som brukerstøtteekspert! Denne varte jo bare 5 minutter, og var en skikkelig vitamininnsprøyting en daff kveld.

Verken «Liten knute» eller «Brukerstøtte» var smale, men akkurat passe rare. Her er det helt sikkert mange flere godbiter gjemt.

Med andre ord: Har du lyst til å få nye impulser på ulike filmfronter, skaff deg Nasjonalt lånekort og pin-kode så raskt som mulig.

Filmprosjekt 2016
Det er fascinerende å bla igjennom katalog etter katalog og kun finne noen få filmer som jeg kjenner fra før. Eller har hørt om. Det er faktisk ganske spennende! Betyr det at utvalget er smalt, eller at jeg har et hull i min filmkunnskap? Det er nok litt av begge, – men jeg velger å se på det som en utfordring, og har nå tenkt å se noen filmer hver uke. Skikkelig «filmprosjekt 2016», altså! Med noen pausekvelder (og noen maratonkvelder) kan jeg være ferdig til sommeren!

Gleder meg!

 

 

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

FILMBIB

Filmbib er strømmefilmtjenesten for Innkjøpsordningen for kort- og dokumentarfilm. Ordningen administreres av Norsk filminstitutt på oppdrag fra Kulturdepartementet og er opprettet for å gi det norske publikum tilgang til norsk kort- og dokumentarfilm via biblioteket. Gratis tilgang til Filmbib får du via norske folkebibliotek og Nasjonalt Lånekort.

Filmbib blir tilgjengelig i nettleser på PC/Mac, og etter hvert kommer den også som app for iOS og Android. Tjenesten vil i første omgang tilby rundt 150 kort -og dokumentarfilmer til utlån, med mål om at 100 nye filmer skal legges til hvert år.

www.filmbib.no

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits