Tilbake

Kategori: Datoen

Fiske etter sjeler...

25. januar

Selv etter 50 gjennomspillinger å oppdage musikken i musikken. I et intervju sa han at hans kompositoriske prosjekt var å "fiske etter sjeler".

Den polske komponisten Witold Lutosławski ble født 25. januar 1913. En av de mange komponister en ung musikkstudent ble presentert for under studiet på Norges musikkhøgskole.

Og det var virkelig mange komponister å forhold seg til. Messiaen. Ligeti. Cage. Berio. Xenakis. Gubaidulina. Og mangel fler. Alle med et særegent uttrykk. Alle såkalt «ny-musikk»-komponister.

I en lang periode var det allikevel bare Lutosławski som ble spilt på CD-spilleren. Joda: Han var selvfølgelig «viktig» nok. Prisbelønt og gjort ære på både i levende live og etter sin død.

Paganini-versjonene hans var en åpner for et ungt øre. En fullstendig variasjonssats full av nye inntrykk hele tiden. Stramt rammeverk som sprer seg ut over hele det harmoniske landskapet. Hele tiden noe overraskende, hele tiden noe nytt, hele tiden noe ukjent.

Selv etter 50 gjennomspillinger å oppdage musikken i musikken. I et intervju sa han at hans kompositoriske prosjekt var å «fiske etter sjeler».

Min sjel fikk han ihvertfall.

 

Witold Lutosławski Foto: W. Pniewski and L. Kowalski

 

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits