Tilbake

Kategori: Datoen

Follow the fellow who follows a dream

2. februar

Jeg har alltid vært svak for gode melodier og når tekstlinjen på den gode melodien var "Follow the fellow who follows his dream.. " var jeg solgt.

Den amerikanske komponisten Burton Lane ble født 2. februar 1912. I likhet med mange av sine komponistkollegaer på den tiden, startet han tidlig med musikken. Piano var en selvfølge, og Burton spilte så bra at han droppet videregående skole. Som 14-åring begynte han å jobbe på det som het Tin Pan Alley i New York: Et kontor hvor Burton var en av mange song pluggers som levde av å demonstrere sanger for låtskrivere.

George Gershwin oppdaget den unge Burton, og ble hans mentor. Burton svarte på tilliten ved bl.a. å oppdage den unge Judy Garland. Som jo ikke var en liten oppdagelse.

Burton Lane skrev musikk til flere filmer (Babes on Broadway, Royal Wedding m.fl) og en hundretalls revyer, konserter, TV-show osv. Hans to mest kjente musikaler er On a Clear Day You can see forever og Finian´s Rainbow. Og det var i sistnevnte jeg hørte den udødelige linjen (skrevet av Yip Harbourg) for første gang:

Follow the fellow who follows his dream

Musikalen Finian´s Rainbow handler om en ire som har stjålet en krukke med gull fra en gnom. Mannen og hans datter flykter til USA og de blir raskt en del av lokale forviklinger, hele tiden mens eieren av gullkrukken jager dem i et desperat forsøk på å ikke bli et menneske.

Finian´s Rainbow hadde premiere på Broadway i 1947, men det var først da filmen kom i 1968, at både historien og ikke minst sangene ble kjent. Fred Astaire og Petula Clark spilte hovedrollene og filmen var den da 69 år gamle Astaires siste film.

On the day I was born, said me father, said he
I’ve an an elegant legacy, waitin’ for ye
‘Tis a rhyme for your lips and a song for your heart
To sing it whenever the world falls apart

Look, look, look to the rainbow…

Burton Lanes melodi er en av de fineste jeg vet, like enkel som den er vakker. Den ligger umiddelbart i øret, noe som nok er en av årsakene til at både Al Jarreay, Dinah Washington, Aretha Franklin og mange fler har spilt den inn. Når Finians datter synger

And I’ve searched all the earth and I’ve scanned all the skies
But I found it at last in me own true love’s eyes…

gleder jeg meg allerede til melodien kommer til

Follow the fellow who follows a dream…

Gjett hva jeg skal se i kveld?

Og har du ikke hørt nok av melodien, så kan kanskje The Mormon Tabernacle Choir med solist Shane Warby være noe for deg?

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits