Tilbake

Kategori: Datoen

Frühlingsrauschen

11. januar

De 8 meloditonene i introen sier det meste. Nå venter vi på våren. Ikke rart at dette stykket i en periode ble sagt å være verdens mest spilte!

Christian Sinding ble født 11. januar 1856 på Kongsberg, men familien flyttet til Oslo (daværende Christiania) da Christian var bare 4 år. Han slet med skolearbeidet, og som 16-åring begynte han å arbeide ved Brødrene Hals´ pianofabrikk. Han hadde imidlertid tidlig bestemt seg for å bli kunstner, så etter privatstudier i musikk ble han to år senere tatt opp som student ved Musikkonservatoriet i Leipzig i Tyskland.

Studietiden i Tyskland var ingen dans på roser for unge Christian. Han mistrivdes, og kom etter hvert i opposisjon til lærerne på skolen. Men han fikk høre fremføringer av både Richard Wagner og Franz Liszt, og dette påvirket hans komposisjoner.

Etter hvert fikk hans verker betydelig oppmerksomhet i Tyskland, og han ble utnevnt til æresmedlem i Kunstakademiet i Berlin (sammen med Puccini og Richard Strauss) i 1909. Dette hadde nok innvirkning på at han fikk Statens komponistgasje året etter.

Christian Sinding skrev symfonier, kammermusikk,- og over 250 sanger. Men fremdeles er hans Frülingsrauschen det mest kjente stykket. Og du skjønner raskt hvorfor når du hører det.

De 8 tonene som temaet består av presenteres med en understrøm av toner,- ja, det er vel bekken som sildrer av smeltevann? Den romantiske klaverkomposisjonen gjør at vi straks blir hensatt til våren. Små bekker som blir store, de første skuddene på bjerka, temperaturen som stiger…

En feiret komponist i inn- og utland, med svært mange verk på samvittigheten. Hans forhold til Tyskland og kontigentet ble også hans skjebne. Da tyske tropper inntok Oslo 9. april, var han i sjokk. Men tysk smiger og gaver, gjorde at den aldrende og litt forvirrede gamle mannen ble innmeldt i Nasjonal samling (NS) 8 uker før sin død. Dette gjorde at Christian Sinding og hans komposisjoner ble både forhatt og glemt i mange tiår.

Flere av hans solostykker, sanger, kammermusikkverk og noen av hans symfonier blir spilt i dag. Men oftest av alle: Frühlingsrauschen!


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Frühlingsrauschen

Christian Sinding
(født 11. januar 1853 – død 3. desember 1941)

Frühlingsrauschen

https://www.youtube.com/watch?v=AAX3SZPcvi0

Finished?!! We´re just beginning!!!

Det starter med en unison tone i orkesteret. Strykere. Kvinten i tonearten i en illevarslende tremolo ”– I had a dream, a dream about you…” gauler Ethel Merman ut. Og jeg er forhekset fra første tone.


Flyttet grav til fransk superstjerne

For mange år siden gikk jeg rundt på kirkegården Pére-Lachaise i Paris. Målet var – som for så mange andre – Jim Morrison sin legendariske grav. Men av en eller annen grunn klarte jeg ikke finne den (og ja, den er ikke vanskelig å finne). Plutselig ser jeg, rett foran meg, et navn som jeg kjente fra før. Jean-Baptiste Moliére.


– Noter er bare tegn

Hvordan havnet et lite orkester i utkanten av Europa plutselig i verdenstoppen?


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits