Tilbake

Kategori: Datoen

Gleden og sorgen

19. februar

Tør du å åpne ditt hjerte når fremtiden kommer? Tør du å åpne hver dag som den er med et barnlig sinn?

Øystein Dolmen ble født 19. februar 1947. For alle som vokste opp i perioden 1970 til 2015 har det nesten vært umulig å ikke kjenne til Øystein Dolmens alter ego: Knutsen i duoen Knutsen & Ludvigsen.

Fra deres første album Knutsen & Ludvigsen kom i 1970, var duoen en stadig større del av barn, ungdom og voksnes bevissthet. En rekke klassikere kom fra deres kreative samarbeid: Matpakke-spisevise, Grevling i taket, Godmorgen Norge, Dum og deilig. Duoen brøt opp med hverandre i 1986, men hadde en rekke gjenforeningskonserten/gjenoppløsningskonserter i 2004, 2005 og 2006.

Foto: Tore Sætre

Øystein Dolmen ga ut platen Hjertespeil i 2007. Ulf Risnes var produsent, og Dolmen sa i et intervju med Adresseavisen i forbindelse med utgivelsen:

– Alle som graver i seg selv finner en haug med perler, og noen av perlene jeg fant er disse sangene. Musikken er personlig og universell på en gang. Egentlig er det visdom fra meg selv til meg selv, men det er ting andre folk kan ha nytte av – og derfor jeg gir det ut.

Kanskje er det noe med å bli eldre. Og ha både gode opplevelser og mindre gode opplevelser i bagasjen.

Midt i platen finner vi sangen Gleden og sorgen:

Tør du å åpne ditt hjerte
når fremtiden kommer
Tør du å åpne hver dag som den er
med et barnlig sinn

Noe helt annet enn det vi kjenner Øystein for. Komikeren med en mer ettertenksom side. Enkel og nesten banal melodi og tekst som treffer i mange av oss der vi er akkurat nå:

Tenker du tanker som passet i går
og tror at de gjelder for evig,min venn?
Det er du selv som kan vite
hva hjertet ditt rommer…

Så kanskje er det meningen at vi skal glede oss over den fantastiske katalogen til Knudsen & Ludvigsen,- og kjenne på ettertenksomheten og livets krumspring i tekster og melodier med et helt annet utgangspunkt…

Gleden og sorgen er
menneskets to beste venner
Gleden gir lykke
og sorgen gir visdom til den som ser…


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits