Tilbake

Kategori: Datoen

Goooooolllllddddfiiiingeeeerrr!

8. januar

Har du hørt Shirley Bassey synge tittellåten fra James Bond-filmen Goldfinger, glemmer du det aldri.

Goooooolllllddddfiiiingeeeerrr

Lille Shirley fikk tidlig beskjed om å dempe seg. På barneskolen var hun rett og slett litt for mye for lærernes smak. Selv i skolekoret sang hun for sterkt. Men hun ville synge, og da hun sluttet på skolen allerede som 14-åring, var det hennes sangoppdrag på lokale pub-er og forsamlingshus som hold henne gående.

Hun ble født den 8. januar 1937, og fyller altså 81 år i dag. Fra sin leilighet i Monte Carlo kan hun se tilbake på over 60 år som artist. Turnert over hele verden, mange æresbevisninger, topplasseringer på plate- og singellister.

Og vokalist på hele tre James Bond-filmer.

John Barry komponerte melodien til Goldfinger i 1964, og ettersom han hadde dirigert orkesteret på Shirley Basseys turné året før (og ryktene sier at de også hadde en liten romanse under turneen), så var Bassey hans førstevalg som vokalist. Det engelske musikalparet Anthony Newley og Leslie Bricusse sa ja til å skrive teksten, selv om de syns at de tre første tonene på melodien lignet for mye på Moon River…. (den er faktisk helt lik!).

Den siste lange tonen på innspillingen er virkelig lang, og det måtte en sanger med god pusteteknikk for å få dette til. Fun fact: Shirley Bassey fortalte selv at hun måtte løsne på BH-en for å klare å trekke nok luft på forhånd,- og at hun nesten besvimte etter siste innspilling!

Shirley Bassey har sunget på en rekke festivaler, på Royal Variety flere ganger,- og BBC har laget en dramatisert film om hennes liv. Om man skal liste opp alle artister hun har samarbeidet med, alle innspillinger hun har gjort, alle utmerkelser hun har fått, så blir det en lang, lang rekke.

Men for noen er hennes Goooooolllllddddfiiiingeeeerrr det aller største.

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Goldfinger

Shirley Bassey
(født 8. januar 1937 – )

Goldfinger
Musikk av John Barry, tekst av Anthony Newley/Leslie Bricusse

https://www.youtube.com/watch?v=-orFtcORyuM

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits