Tilbake

Kategori: Datoen

Lovin´dat man of mine

26. januar

Det er mange viktige komponister i musikkhistorien. Men Jerome Kern forsvarer sin tittel som en av de viktigste. Ikke minst som komponist av over 700 sangere i over 100 show.

Innenfor hver musikalske sjanger finnes det enere. Som alle vet om. Mozart selvsagt. Beethoven. Grieg, Tsjaikovskij og Bach. Sondheim og Webber. Og mange andre. Som vi både vet om ikke ikke vet om. En av de beste het Jerome Kern.

Jerome Kern var født 27. januar 1918, og vokste opp i New York. Det var kanskje en av grunnen til at han med sitt talent kunne skrive sanger som i over 40 år ble selve grunnlaget for den amerikanske musikalen.

«Ol man River». «Smoke gets in your Eyes». «The way you look tonight».

Han samarbeidet med de fleste store forfattere i sin tid: P.G Woodhouse, Oscar Hammerstein II, Dorothy Fields. Johnny Mercer med flere. Og hans sanger var ikke bare topplåter på Broadway. Nei, de ble også standardlåter i jazzmusikernes repertoar.

En av disse udødelige sangene, er Can´t helt lovin´that man.

Jerome Kern skrev den sammen med Oscar Hammerstein II til musikalen Show Boat fra 1927. Dette er en av de mest berømte sangene fra den musikalen.

(JULIE sings…)

Fish got to swim, birds got to fly,

I gotta love one man till I die,
Can’t help lovin’ dat man of mine.
(MAGNOLIA recognizes the song):
That’s it…
(QUEENIE, re-entering, stops in her tracks and appears puzzled.)
(JULIE continues singing…)
Tell me he’s lazy, tell me he’s slow,
Tell me I’m crazy (maybe I know)
Can’t help lovin’ dat man of mine.

Hvor mange versjoner har vi hørt av denne sangen? Noen sunget alt for langsomt, noen alt for fort. Noen uten den nødvendige forståelsen av tekstens innhold. Noen akkurat på siden av teaterstykkets innhold. Noen helt ute. Noen sånn at vi skjønner hvorfor vi elsker akkurat den mannen vi elsker. Selv om verken han eller jeg er perfekte, men bra for hverandre.

Midt i den verste krisen kan vi høre på denne sangen og skjønne mer av tekst og musikk enn noe terapeuter kan fotelle oss. Og noen musikalske versjoner er akkurat perfekt lekende, i en oppdatert forståelse av Jerome Kerns musikk og Hammersteins tekst…sånn som denne:


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits