Tilbake

Kategori: Datoen

Klinelåten

10. januar

Så kommer den endelig. Siste dans for kvelden. ”Sailing”. Men får jeg danse med den jeg har hatt lyst til å danse med hele kvelden?

Rod Stewart fikk en verdenshit med sangen ”[I am] Sailing” midt på 70-tallet, og i Norge lå den helt på topp på VG-lista i 23 uker i årsskiftet 1975-76.

For guttene og jentene på ungdomsskolen var den allerede en vel etablert låt da vi ble gamle nok til å gå på ungdomsdisko. Og Sailing bare måtte være med. Og helst den siste låten for kvelden. Klinelåten, lissom. Selv om få av oss egentlig klina. Men vi kunne i alle fall benytte sjansen til å danse tett.

Can you hear me, can you hear me
Through the dark night, far away?

Rod Stewart ble født 10. janaur 1945, og da han utga låten Sailing var han en veletablert artist. Fra platecoveret kjente vi Rod Stewart godt. På det tidspunktet hadde han millioner av plater, og hans karakteristiske raspende sangstemme appellerte til fans over hele verden. Både som soloartist og som medlem i flere band.

Hans likefremme fremtoning, lange lyse hår, sympatiske fremtoning begeistret fans over hele verden.

Rod Stewart: «Sailing» (Official Music Video)

På fredagsdiskoteket minner DJ-en oss på om at nå kommer den siste låten. Einar, han kjekke jeg egentlig vil danse med, er allerede kapret av Torunn. Han er jeg hemmelig forelska i… Åååå, som jeg misunner henne!

Gitaren i starten av låten sniker seg forsiktig inn på oss som står på dansegulvet. Så kommer stemmen. Den raspende stemmen til Rod Stewart. Og vi vet at nå har vi fire og et halvt minutt på oss. Jeg kikker bort på Torunn, som allerede danser tett med sin kavaler.

I am sailing
Stormy waters…

Jeg er 14 år og danser med venninna. Men forestiller meg at jeg er i Torunn sine sko og lukker øynene.

To be near you
To be free…

Altfor fort fader låten ut. Rod slutter å synge og det er bare de to orkesterversene igjen. Jeg kikker forsiktig bort på Einar. Tenk å kunne danse med han!
Men vi vet hva som kommer. Lyset i Idrettsbrakka slås ubarmhjertig på.

Vi kniper øynene sammen for å venne oss til lyset.

– Digg å danse med Anne-Marit? sier min kjekke helt til meg. Einar har allerede sluppet Torunn og er på jakt etter neste jente.
– Joa, svarer jeg.

– Torunn da? – Helt grei, svarer han.


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Sailing

Rod Stewart
(født 10. januar 1945)

Sailing

https://www.youtube.com/watch?v=FOt3oQ_k008

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits