Tilbake

Kategori: Refleksjoner

Kulturelle romjulsabstinenser

…eller fredelig juletid?

Etter ukesvis med julekonserter og "Deilig er jorden" i alle varianter – flatet vi endelig ut på sofaen. Vel vitende om at nå kommer kulturabstinensene og den kulturelle januartørken.

Så sitter vi her da, i den kulturelle juletørken. Igjen. Mette på ribbe, pinnekjøtt, risgrøt og multekrem. Julen nærmer seg slutten og vi bytter ut «gledelig jul» med «godt nytt år» og alle gode ønsker for det kommende året. Og straks ser vi kalkunen og champagnen komme fristende mot oss. Årshjulet og tradisjonene er ikke til å komme utenfor og det er trolig heller ikke noe ønske.

Vi er nok akkurat nå mer opptatt av å avslutte et år, enn å begynne det neste. Sånn er det i romjulen. På den kulturelle arenaen er det vakum. Pengene er brukt opp på gaver, og lommeboka er akkurat passe slunken til at den trenger en kapitaltilinnsprøyting før den tas med ut på konserter og gode opplevelser igjen.

Artistene og kunstnerne sitter også hjemme og nyter noen deilige og fortjente dager med ferie. Mange av dem har vært gjennom sine faste konserter før jul og bidratt til både store julekonsertopplevelser og folkevandring til kirker og konserthus. Også de nyter dager med familie, klementiner og horistontal stilling på sofaen.

Vel fortjent og bra jobbet.

Nå er straks pepperkakene spist opp og badevekten skal trekkes frem fra et glemt opphold i skyggenes dal. Treningssenterne sloss om å komme inn i folks nyttårsforsetter og hodene våre stiller seg inn på nytt år og ny giv. Med unntak av noen nyttårskonserter så venter de fleste kulturopplevelsene på januarlønna og lar treningsiveren roe seg av seg selv 2–3 uker ut i årets første måned.

Konsert- og kulturhusene har for det meste ferdigprogrammert våren og er nå klare til å starte jakten på alle de kulturelle fristelsene for 2016. Det skal vi komme tilbake til.

Kulturell.no har også hatt noen dager i det kulturelle vakumet som kalles romjulen. Vi takker for en god oppstart i 2015 og er ydmyke i forhold til alle som følger oss og leser det vi skriver. Det har vært over all forventning. Vi ønsker alle et godt kulturelt nytt år og håper vi kan være med å bidra til noen gode opplevelser også i 2016.

Med ønsker om et godt nytt år til alle!

 

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Erik Rastad Erik Rastad

Et relativt langt og energisk liv innenfor kulturen, med en hovedsti langs det frivillige musikklivet. For tiden består det kulturelle engasjement mye av å arrangere konserter, være korpspappa og styrearbeid ved en musikkfolkehøgskole – og skrive her.

Grease – musikalen i bilder

Musikalen Grease som er satt opp på Chateau Neuf er en energibombe av et show. Dyktige artister, scenisk storslått og masse energi!


Musikkfellesskap i hundre år

Utenfor den reservebenken som ingen av oss har sittet på har vi diskutert om alle snakker korps, om korps er kult – og om spillegleden og fellesskapet. En hobby for livet.


Murmures des Murs – magisk illusjonsteater

«Det var magisk», sa 10-åringen. «I dag føler jeg meg kulturell», sa politikeren. «Forstod du hvordan de gjorde det?», sa 13-åringen. «Fantastisk», sa kulturkollegaen.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits