Tilbake

Kategori: Refleksjoner

- Kulturnorge samles i kveld!

Nærsynthet i Oslo 3.

Du verden, tenkte jeg. Skal virkelig "Kulturnorge samles i kveld"? Neida, så langt i fra. Men redaksjonen i Dagsrevyen må skjerpe seg.

Det er hverdagskveld i kongeriket Norge. Som så mange ganger før har jeg benket meg foran TV for å se på Dagsrevyen. Det er flyktningekatastrofe og det er x og y. Så kommer introduksjonen til sendingens kulturinnslag. For en kulturnyhet skal jo heldigvis også statskanalens nyhetsflaggskip ha.

Neeeeiiii, tenker jeg. Ikke nå igjen. For dette har jeg hørt før.

Har de ikke peiling?
Petter Oulie Wiik, en ellers utmerket journalist, introduserer kulturinnslaget med følgende setning: ”Kulturnorge samles i kveld til artistgalla ”. Så kommer innslaget og den utegående journalisten Stine Traaholt i NRK forklarer fint direkte fra Sentrum Scene midt i Oslo. Et 20-talls musikere og komikere skal delta på en artistdugnad for Syriske flyktninger. Åse Kleveland blir intervjuet som representant for de opptredende.

Formålet er nobelt, og engasjementet hos arrangøren er stort.

Men altså. Virkelig.

Dette er da ikke en samling av kulturnorge?

Nærsynt og kunnskapsløst
Dette er ikke første gang at det jeg mistenker er både nærsynte og tankeløse journalister presenterer høyst lokale arrangementer i og rundt Oslo 1,2.3 som en nasjonal begivenhet. Det at noe arrangeres her, betyr jo ikke at det er viktigere eller større enn et arrangement i Stavanger, Bergen, Trondheim eller Tromsø. Eller for den saks skyld: Kautokeino, Fauske, Risør eller Halden.

Introduksjonen blir ekstra ille når vi ser på det arrangementet som ble gjennomført. Til inntekt for flyktningekatastrofen. For hvor mange slike arrangementer har vi registrert de siste ukene? Kristiansand, Trondheim, Ulstein, Støren, Bø, Sortland og Stord er bare noen eksempler på lokale entusiaster, skuespillere og musikere som gjør hva de kan best for å hjelpe.

Om vi ser på alle disse arrangementene, alle disse artistene, så kan vi virkelig snakke om at Kulturnorge har samlet seg. En enkeltstående konsert i Oslo 1 er en viktig del av helheten, men ikke den viktigste. Å påstå det blir både nærsynt og kunnskapsløst.

Og jeg regner med at Dagsrevyredaksjonen ikke ønsker å fremstå som verken nærsynt eller kunnskapsløs. Jeg håper derfor at den som skriver introduksjonene til kulturinnslagene i fremtiden tenker seg litt bedre om.

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits