Tilbake

Kategori: Politikk

Kvinner i front

Målbevisst arbeid gir resultater.

Ei vinner Statoil-stipend og ei vinner Emmypris. Den tredje vinner politikere og får et stort løft i kunstnerstipendene.

For en dag! Tre gode nyheter på morgenkvisten, alle tre med svært dyktige kvinner.

Anneke von der Lippe kjenner vel alle til. Sterke rolleprestasjoner fra Det Norske Teatret, Nationaltheatret,  og selvsagt fra filmlerretet og TV-boksen gjennom en årrekke, gjør at vi er blitt glad i henne. I natt gikk hun seirende ut av Emmy-konkurransen, og fikk prisen som beste kvinnelige skuespiller internasjonalt. Hun er den første nordiske skuespiller som får statuetten, og derved også den første norske. Det er rollen som Helen Sikkeland i dramaserien «Øyevitne» hun landet prisen for. Gratulerer!

Lise Davidsen begynner å bli et navn som mange har merket seg. Fra Kulturskolen, gikk veien (med gitaren!) til Sandefjord videregående skole. Mona Skatteboe var hennes sanglærer, og Mona var en medvirkende årsak til at Lise Davidsen etterhvert satser mer og mer på sangen. Først på Griegakademiet i Bergen og deretter på Operahøgskolen i København.

Lise Davidsen har vunnet en rekke konkurranser de siste årene. Mange av oss ble svært begeistret for henne i Dronning Sonjas internasjonale musikkonkurranse tidligere i sommer. I går fikk hun Statoilstipendet på 1 million kroner. Juryleder Leif Ove Andsnes sier i en pressemelding: «– Lise Davidsen er blitt et kjent navn for mange det siste halvåret; sjelden har noen gjort en større entré i det norske og internasjonale musikkliv. Hun har vunnet store sangkonkurranser i London og Oslo, og samtidig erobret publikums hjerter. De av oss som har vært så heldige å høre henne «live», har blitt slått av kraften og kjernen i hennes stemme, av hennes følsomme musikalitet og sterke nærvær.» Gratulerer!

Lise Stang Lund er styreleder i organisasjonen Norske kunsthåndverkere, og imponerer de hun møter. Svært tydelig i sin form. Vennlig, men insisterende. Hun kommer med det samme budskapet igjen og igjen: Det er behov for en betydelig styrking av kunsthåndverkernes situasjon og levekår. De fleste av oss blir flaue hver gang vi hører hvor svak økonomi mange kunstnere har. Kunstnerundersøkelsen som ble offentliggjort i vinter viste at de aller fleste kunstnergruppene, deriblant billedkunstnere og kunsthåndverkere, har hatt en betydelig nedgang i kunstneriske inntekter i en periode med en svært ekspansiv kulturpolitikk.

Lise Stang Lund har arbeidet målrettet det siste året opp mot alle politiske partier, og det er svært gledelig at Kunstnernettverket nå har nådd frem med sine argumenter. Budsjettavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre for statsbudsjettet 2016 lanserer en historisk satsning på kunstnerstipendene. Arbeidsstipendene får et solid lønnshopp fra kr 210 000 til 230 000 per år, noe som bidrar til å rette opp mange år med svak lønnsvekst. Gratulerer!

Bak alle tre står det stolte kollegaer, venner og familie. Og vi vet at suksesser ofte er et resultat av svært mange personers felles innsats. Slik er det nok også med von der Lippe, Davidsen og Stang Lund. Men i dag var det altså disse tre som var hovedpersonene!

Etterord: Ville jeg skrevet «svært dyktige menn» om det var tre gode nyheter hvor menn var hovedpersoner? Ja, jeg hadde nok det!

Damer

Bilde/fotomontasje. Pressebilde fra Lydbokforlaget, Lise Stang Lund (foto: Ellen Lande Gossner), pressebilde fra Lise Davidsens nettside.

Artikkel oppdatert kl 22.40, 24.11.15

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits