Tilbake

Kategori: Datoen

- Liker De god musikk?

3. januar

I dag er det 109 år siden "The great Dane" ble født.

Børge Rosenbaum begynte å spille piano allerede som 3-åring, og det ble tidlig klart at han var svært talentfull. Som 9-åring ble han tatt opp som student på Det kongelige danske musikkonservatorium i København, hvor han fikk en rekke prominente lærere. Etter sin debut som 17-åring lå den klassiske pianist-karrieren klar foran han.

Men for Børge skulle livet bli noe helt annet.

Da de tyske styrkene okkuperte Danmark, var Børge på turné i nøytrale Sverige. Retur til Danmark var utelukket, så via Finland havnet han i august 1940 i New York.

Fornavnet Børge ble til etternavnet Borge, og med nytt fornavn: Victor, skulle han de neste 60 årene bli kjent over hele verden som en absolutt ener innenfor musikk og komedie.

Victor Borge (foto: Jesper Jurcenoks)

Victor Borge hadde startet som stand-up-pianist i mellomkrigstiden, og straks han hadde lært seg engelsk (ved hjelp av å se på engelskspråklige filmer, sier myten!), var han klar til å erobre Amerika på starten av 40-åra. Han fikk eget TV-show, ble filmskuespiller,- og ble etter hvert også en stor stjerne på Broadway. Og så erobret han verden.

Victor Borge var en unik komiker, og de som så han, kan aldri glemme hans timing, hans overraskende vrier på klassiske perler, hans ord- og lydkunst. Med sin virotuose slapstick var han helt unik.

– Liker De god musikk? kunne han spørre en i publikum. Om hun svarte bekreftende, ville Victor Borge rive av en liten bit av pianonotene, og gi det til henne.

I dag er det 109 år siden han ble født. Vi som fikk oppleve han, mimrer med glede!

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

- I was going to talk about Mozart

Victor Borge
(født 3. januar 1909 – død 23. desember 2000)

https://www.youtube.com/watch?v=RtDX1Vl-Jxk&index=2&list=RDQMKIE8vjBQI

https://www.youtube.com/watch?v=dKeqaDSjy98&index=5&list=RDQMKIE8vjBQI

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits