Tilbake

Kategori: Datoen

Mannen og myten

4. januar

– Men 90% av musikkens med hans navn, var komponert av andre.

Mannen og myten. Sjelden kan begrepet passe bedre enn når det gjelder Giovanni Battista Pergolesi. Knapt kjent da han døde som 26-åring. Lagt i en fattiggrav, og med varierende suksess med sine verker bak seg.

Under 50 år senere hadde interessen for han eksplodert på en sånn måte at det omtrent ikke fantes større komponister enn Giovanni.

Så hva skjedde?

Mye av hans posthume suksess skyldes et enkelt verk: La serva padrona. Et enkelt lite verk for sangere og orkester, en komisk opera, som i 1752 havnet midt i en svært opphetet diskusjon mellom komponisten Jean-Philippe Rameau og filosofen Jean-Jaques Rousseau. Pergolesis verk ble av Russeau sett på som et strålende eksempel på hvor dårlig fransk musikk (av bl.a. Rameau…) var, og han sparte ikke på beskrivelsene:

”Fransk musikk klarer ikke å beskrive de sinnsstemninger de skal beskrive,- ja, den franske nasjonen har ingen musikk og kommer aldri til å ha noen heller!”

Slikt blir det bråk av. Men også suksess for den for lengst avdøde komponisten. En rekke komponister (og forlag!) gjorde sitt for å skumme denne suksessen, og det ble utgitt flere hundre verk som tilsynelatende var skrevet av Giovanni.

Musikkviter Barry S. Brook fra The Pergolesi Reserach Center i New York mener at Giovanni Pergolesi i sin levetid komponerte bare rundt 36 verk. Det innebærer at nærmere 90% av de verkene som bærer hans navn, er skrevet av andre.

Et av de verkene som vi helt sikkert vet er komponert av han, er det aller siste han skrev: Stabat Mater. Musikk som har blitt stående for all ettertid som hans mesterverk. Jean-Jaques Rousseau forgudet Stabat Mater:

”- [åpningen] er den mest perfekte og rørende duett som er kommet fra […] noen komponist.”

I dag er det 308 år siden han ble født. Giovannis håndskrevet partitur, ferdiggjort bare uker før han 26-år etter sin fødsel døde av tuberkulose.

Forlatt på et lite kloster og begravd i en fattiggrav, – men husket for all ettertid på grunn av sin udødelige musikk.

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Stabat Mater

Giovanni Battista Pergolesi
(født 4. januar 1710 – død 16. mars 1736)

Stabat Mater
Nathalie Stutzmann, conductor · Philippe Jaroussky, countertenor / Emöke Barath, soprano / Orfeo 55 / Recorded at the Château de Fontainebleau, France, April 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=qzOmPUu-F_M

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits