Tilbake

Kategori: Refleksjoner

Tar ansvar for unge talenter

Tromsø ungdomssymfoniorkester begeistrer

Tromsø Internasjonale Filmfestival er så vidt ryddet bort, før Nordlysfestivalen fyller konsertsalene med musikk. Og her får også de unge musikerne i UngSY vist seg frem.

Nordlysfestivalen har siden oppstarten i 1988 utviklet seg fra å være en liten klassisk musikkfestival til å være en stor musikkfest. Festivalen har blant annet et godt samarbeid Bolshoi, noe som har bragt store stjerner til Tromsø. I 2015 var Bolshoi operaen på festivalen og året før fikk Tromsø-publikum sett dansere fra Bolshoi-balletten. Dette er fremføringer som Tromsø-publikum setter stor pris på.

En viktig konsert
Jeg vil likevel trekke frem noe helt annet denne gangen, en konsert med Tromsø Ungdomssymfoniorkester (UngSy). Nordlysfestivalens direktør, Øyvind Bakkeby-Moe kalte dette festivalens viktigste konsert, og det er lett å forstå hva han mener. Her tar det profesjonelle orkestret ansvar for unge musikere og amatører.

UngSy er et sammensatt orkester, med unge musikere fra kulturskolen i Tromsø, musikere fra Tromsø Byorkester, studenter fra musikkonservatoriet, diverse korps og profesjonelle strykere fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Her sitter unge musikere side om side med de profesjonelle. Samspillet gjør at unge musikere kan spille stor orkestermusikk med høy vanskelighetsgrad.

Orkesterets størrelse er rundt 80 musikere og det hentes inn dirigenter/solister utenfra byen for å gi ny inspirasjon. Årets dirigent var Trond Korsgård som er en allsidig dirigent som har dirigert orkester, korps og mindre ensembler. Korsgård underviser i direksjon ved Universitet i Stavanger og jobber med dirigentutvikling for Norges Musikkorps Forbund.

Som korpsmor med barn i kulturskolen har jeg fulgt disse prosjektene alle de tre gangene det har vært gjennomført. Hver gang blir jeg fasinert over samspillet og utviklingen orkesteret har i løpet av de ukene prosjektet varer. Det er en fryd å sitte i kulturhusets hovedsal og lytte til stor orkestermusikk, fremført av et stort orkester og et Nordnorsk Opera og symfoniorkester som tar et stort ansvar for kommende musikere!

 

2016-01-30 17.08.00

 

Elisabeth Sundkvist Elisabeth Sundkvist

Aktive i det frivillige kulturlivet stort sett hele sitt liv. Følger opp en sønn som spiller på Kulturskolen, i et generasjonskorps og i et amatørkorps. Spiller selv i Tromsø Brass, og jobber i en frivillig organisasjon. Liker konserter, film og teater.

Tromsø ungdomssymfoniorkester (UngSy)

Orkesteret består av elever fra kulturskolen i Tromsø, studenter, amatørmusikere og ikke minst strykerne fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Samarbeidet med NOSO har meget stor verdi for de yngre musikerne og gjør at vanskelighetsgraden på repertoaret kan legges litt høyere enn ellers. UngSY et prosjektorkester og det har vært gjennomført tre orkesterprosjekt siden høsten 2013.

Konsert i Kulturhuset, Tromsø
30. januar 2016

Program
Eivind Groven: Hjalar-ljod, overture
Arturo Márquez: Danzon nr. 2
Antonin Dvorak: Symfoni nr. 9

Kammerorkesteret, NOSO
Pjotr Tsjaikovski: Serenade for strykere, 1. sats

Tar ansvar for unge talenter

Tromsø Internasjonale Filmfestival er så vidt ryddet bort, før Nordlysfestivalen fyller konsertsalene med musikk. Og her får også de unge musikerne i UngSY vist seg frem.


Publikumsrekord for folkelig filmfestival

På slutten av mørketida arrangeres TIFF – Tromsø Internasjonale Filmfestival, og det yrer av liv i byen. I løpet av en uke vises det film på kinoer, kulturhus, teater, studenthus og på torget, og Tromsø fylles av film og filmentusiaster.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits