Tilbake

Kategori: Datoen

Stillhet

20. februar

Noen ganger er dette det eneste du trenger. Stillhet.

Den norske komponisten Halvor Haug ble født 20. februar 1952. Han vokste opp like utenfor Oslo, og hans musikalske grunnlag ble lagt i skolekorpset og på pianokrakken.

Etter studier på Musikkonservatoriet i Oslo, ble han tatt opp som elev ved Sibeliusakademiet i Helsinki. Her hadde han gode lærere og han fikk førstehåndskunnskap om både instrumentasjon og komposisjon. Han studerte også i London.

Halvor Haug har truffet mange med sin musikk, og han regnes i dag en av Norges mest betydelige komponister. Og det er først og fremst hans symfoniske verk som har vakt begeistring både i inn- og utland.

– Jeg er så gammeldags at jeg skriver symfonier, skal han ha sagt en gang.

Halvor Haug sin musikk er karakterisert som både moderne og romantisk. Robert Layton i Gramaphone skrev at Haug [is] a most impressive talent, og at hans musikk er Recommended with enthusiasm.

Hans orkesterverk Stillhet for strykere ble skrevet i 1977, og er et verk jeg jevnlig kommer tilbake til.

For noen ganger er det rett og slett stillhet man behøver.


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

– Få det til å låte!

Tusenvis av øvetimer skal krones med en oppføring på under 30 minutter.


Ingen spøk!

Janitsjar-NM er ingen spøk. Kanskje nettopp derfor det er så moro.


Stillhet

Noen ganger er dette det eneste du trenger. Stillhet.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits