Tilbake

Kategori: Film/TV

Publikumsrekord for folkelig filmfestival

Inntrykk fra Tromsø Internasjonale Filmfestival 2016

På slutten av mørketida arrangeres TIFF – Tromsø Internasjonale Filmfestival, og det yrer av liv i byen. I løpet av en uke vises det film på kinoer, kulturhus, teater, studenthus og på torget, og Tromsø fylles av film og filmentusiaster.

Selv er jeg en TIFF-novise med bare tre års erfaring, da er det artig å stå i køen og snakke med ei som har vært med helt siden starten. Festivalens sjef, Martha Otte (for øvrig min filosofilærer fra ex phil), vandret gjennom køen med hyggelige innspill til filmvalgene våre og spanderte kaffe.

Byen pulserer på en helt spesiell måte denne uka. TIFF har i løpet av sine 26 år fått en fast tilhengerskare. Mange som har flyttet fra byen kommer tilbake denne uka for å kose seg med film og treffe gamle venner. Dette gjør at kafeene fylles opp av glade folk og byen føles rausere.

Tromsø Internasjonale Filmefestival (Foto: Elisabeth Sundkvist)

TIFF – Tromsø Internasjonale Filmfestival (Foto: Elisabeth Sundkvist)

Folk snakker med hverandre, kjente og ukjente. Tilfeldige møter i kinosalen, i køen eller utenfor visningsstedene – det er lett å snakke med sidemannen selv om du ikke kjenner henne fra før. Dere har eller skal dele noe der i kinomørket, sammen.

De som kan, bruker både feriedager og avspaseringstimer slik at man kan se film til alle døgnets tider. Det er noe med å se film midt på dagen, gjerne med en kollega, for deretter å returnere til jobben og diskutere inntrykkene. Eller riktige seine filmer, for deretter å gjøre byen.

Festivalen viser filmer du vanligvis ikke får se på kino. Her presenteres film på språk vi vanligvis ikke hører og fra ukjente kulturer. Alt tekstet på engelsk. Her er spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer. De fleste vises flere ganger i løpet av festivalen og filmpublikummet liker å diskutere med hverandre.

Filmbransjen er sikkert også tilstede, men glamourfaktoren er svært lav. Dette er en festival for de med alminnelig filminteresse. Det er kanskje derfor festivalen nå er Norges største med over ny publikumsrekord i 2016: Over 60 000 besøkende!

En festival for de med alminnelig filminteresse.

I løpet av uka har været vært som det bruker i Nord-Norge, skiftende. Fra isende kulde til snø, sludd og regn. Likevel vises det film på utescenen på torget. Og det er stor aktivitet over hele byen: Enkelte skoler og barnehager lager til og med sine egne side-event under festivalen.

Nytt av året var at Tromsøfolket kunne kjøpe billetter til filmene noen timer før internettbookingen åpnet. Dette medførte god gammeldags festivalfølelse for gamle travere.

I år har jeg sett at TIFF rett og slett er en tilstand som anbefales å oppleve. Velkommen til Tromsø, til pulsen og kinosalen i 2017.

IMG_1280_smal logo

Tromsø ble fyllt av logoer fra TIFF (Foto: Elisabeth Sundkvist)

Denne filmen ble mest sett i 2016

Elisabeth Sundkvist Elisabeth Sundkvist

Aktive i det frivillige kulturlivet stort sett hele sitt liv. Følger opp en sønn som spiller på Kulturskolen, i et generasjonskorps og i et amatørkorps. Spiller selv i Tromsø Brass, og jobber i en frivillig organisasjon. Liker konserter, film og teater.

TIFF - Tromsø Internasjonale Filmfestival

Tromsø Internasjonale Filmfestival er både en populær publikumsfestival, samt et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje. I 2016 arrangeres festivalen for 26. gang.

Målt i antall besøk er Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF):
1) Norges største filmfestival
2) Landsdelens største kulturarrangement.

Festivalen ble arrangert for første gang i 1991 med et totalt besøk på 5200. I 2015, i sitt tjuefemte år, hadde festivalen et totalt besøk på 59 142. I 2016 passerer festivalen 61 000 besøkende.

Formål
Tromsø Internasjonale Filmfestival viser utfordrende kvalitetsfilm fra hele verden for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum
Tromsø Internasjonale Filmfestival skal være det viktigste møtestedet for filmmiljøet i nordområdene, og fremme utvikling, rekruttering og kompetanseheving.
Festivalen skal skape engasjement i byen, og være et årlig høydepunkt for befolkning og næringsliv i Tromsø.

(kilde: www.tiff.no)

Tar ansvar for unge talenter

Tromsø Internasjonale Filmfestival er så vidt ryddet bort, før Nordlysfestivalen fyller konsertsalene med musikk. Og her får også de unge musikerne i UngSY vist seg frem.


Publikumsrekord for folkelig filmfestival

På slutten av mørketida arrangeres TIFF – Tromsø Internasjonale Filmfestival, og det yrer av liv i byen. I løpet av en uke vises det film på kinoer, kulturhus, teater, studenthus og på torget, og Tromsø fylles av film og filmentusiaster.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits