Tilbake

Kategori: Politikk

Turid Birkeland er død

1962–2015

Et sorgens budskap nådde oss i dag. Turid Birkelands overstrømmende smil og smittende latter er stilnet. Men for oss som møtte Turid Birkeland, vil vi alltid bære hennes smil og latter med oss videre.

Turid Birkeland var direktør for Rikskonsertene fra 2012, og i hennes direktørtid bidro hun betraktelig til å modernisere institusjonen. Hun var svært stolt hver gang hun presenterte Rikskonsertenes program og prosjekter.

Denne stolthet, og denne begeistring og fryd spredte hun hos sine medarbeidere i alle sine gjerninger. Som kulturminister, som leder i Telenor, – og ikke minst som en svært engasjert styreleder i Risør kammermusikkfest.

Hun har vært leder for AUF, hun har sittet på Stortinget og har vært styremedlem i Stavanger kulturby og Norges musikkhøgskole. Hun har vært kultursjef i NRK. Og i høst ble hun valgt inn i Oslo bystyre.

Jeg møtte henne første gang i 1995. Da var hun kulturminister, og det var takket være hennes beslutning om å bevilge midler til barn- og unges kulturaktiviteter at vi noen år senere fikk etablert en av de største støtteordninger på feltet, Frifond. Hun var minister kun i ett år, men hennes engasjement i politikken og ikke minst hennes store kontaktnett både nasjonalt og internasjonalt var til stor nytte for alle som fikk glede av å jobbe med henne.

Å se hennes store engasjement for Risør og kammermusikfesten på nært hold var svært lærerik. Turid Birkelands omsorg for frivillige og profesjonelle, unge musikere og etablerte stjerner fra inn- og utland, var helt spesielt. Hun møtte alle på like fot, og viste en genuin interesse for både musikalske og menneskelige samspill. I hennes periode ble festivalen styrket både nasjonalt og internasjonalt.

I starten var ikke Turid åpen om at hun hadde fått en livstruende sykdom. Hun måtte få ny beinmarg, og vi som møtte henne jevnlig, ble svært berørt og rørt over hennes pågangsmot og ærlighet underveis. Da hun etterhvert fortalte stadig flere om sin diagnose, var hun på bedringens vei. Og prognosene var bra. Vi var svært glad på hennes vegne, men hun var nok mest glad av alle.

Gjennom hele prosessen, har Turid hatt en svært klok sønn ved sin side. Gabriel kan være meget stolt over sin mor og det hun har bidratt med i norsk kultur- og samfunnsliv, og den kunnskap og glede hun ga oss som møtte henne. Verdens flotteste mor, rett og slett!

Beskjeden om at hun forlot oss på julaften, var svært trist. Vi lyser fryd over Turid Birkelands minne.

Morten Hagevik

 

Foto: Rikskonsertene / Lars Opstad

Foto: Rikskonsertene / Lars Opstad

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits