Tilbake

Kategori: Refleksjoner

- Vi vant Norgesmesterskapet!

– Jaaaaaaaaa! Jubelen ville ingen ende ta da resultatene fra de ulike divisjonene i Norgesmesterskapet for janitsjarkorps ble lest opp lørdag kveld. Norgesmestrene i elitedivisjonen var svært fornøyd, men det var i de lavere divisjonen begeistringen var størst. I alle fall om man skal ta lydnivået med i beregningen.

Før premieutdelingen startet, ble vi presentert for en ganske innøvd, men allikevel avslappet samtale mellom ordfører Rita Otervik og kommunaldirektør for kultur og næring, Ola By Rise.

Otervik og Rise rakk å snakke seg gjennom utrolig mange temaer, både Luftforsvarets musikkorps («Utrolig viktig korps som må bevares!»), minner fra egen korpsoppvekst («- Æ spællt te´nnorhorn!»), kulturskolens viktige rolle («som må tilbake til kulturseksjonen!») og begeistring for Norgesmesterskapet.

Byråd for kultur og næring, Ola By Rise, og ordfører Rita Otervik, Trondheim kommune Foto: NMFs Facebooksider

Byråd for kultur og næring, Ola By Rise, og ordfører Rita Otervik, Trondheim kommune Foto: NMFs Facebooksider

Men det var jo ikke til å komme fra, at det alle ventet på, var premieutdelingen!

For det var virkelig mange som kunne utbryte: – Vi vant Norgesmesterskapet i janitsjar! i Olavshallen sist lørdag:

  • Elitedivisjon: Christiania blåseensemble
  • 1. divisjon: Mo hornmusikk
  • 2. divisjon: Alvøens musikkforening
  • 3. divisjon: Lundegaardens musikkorps
  • 4. divisjon: Prosjekt MMXIX
  • 5. divisjon: Musikklaget Ulf
  • 6. divisjon: Byåsen musikkorps
  • 7. divisjon: Ås og Vestby musikkorps

Fullstendig resultatliste NM for janitsjarkorps 2016

Nøye innøvd koreografi
Hver enkelt divisjon fungerer etter en nøye innøvd koreografi. Selv de som ikke har deltatt på scenen, har sett dette mange ganger før. Så alle vet hva de skal gjøre.

Musikksjefen i NMF starter sekvensen: – Nå ber jeg en representant fra hvert av de korpsene som deltok i divisjonen om å komme opp på scenen. Luftforsvaret musikkorps spiller en fengende låt. Gjerne noe fra Star Wars eller Rocky eller noe kult. Alle får med seg en blomst på vei opp på scenen, og vi i publikum applauderer. Alle på en lang rekke.

Så begynner prisutdelingen. Det første som deles ut er en solistpris. Den går til den musikeren som har utmerket seg mest i en solo i løpet av alle stykkene som er spilt i divisjonen. Navnet leses opp, og representanten for det korpset som har solisten som medlem, tar et skritt forover: Presidenten i NMF deler ut flott trofé og diplom. Applaus.

Solisten sitter i de fleste tilfeller i salen, så det vi får se på scenen er fellesskapsgleden over å ha en solistprismottaker i eget korps.

Deretter deles gruppeprisen ut. Dette er en pris som går til den gruppen av instrumenter i korpset som har utmerket seg mest. Og her kan det jo være type «trompetgruppa», «slagverket» eller «fagottgruppa». Navnet leses opp, og representanten for det korpset som har gruppen som medlem, tar et skritt forover, og får overlevert trofé og diplom. Ny applaus fra salen.

Enda mer glede på scenen. Samtidig spent tripping i den lange rekken av korpsrepresentanter.

Vinnere,- og tapere
Så kommer det som alle venter på. I alle divisjoner. Opplesing av poengsum for det enkelte korps. Og Musikksjefen starter på bunnen, med de som har fått færrest poeng. Deretter jobber han seg møysommelig oppover på lista, helt til det bare er de tre øverste plassene igjen.

Opplesing av resultatene i 1. divisjon. Helle fra Sandefjord musikkorps (ytterst til høyre), følger nøye med. Foto ©kulturell.no

Opplesing av resultatene i 1. divisjon. Helle fra Sandefjord musikkorps (ytterst til høyre), følger spent med. Foto ©kulturell.no

Resten av korpsrepresentantene går da ned, sånn at det tilslutt står igjen tre personer på scenen.

Det er unødvendig å si at spenningen da er til å ta og føle på i salen.

Tredjeplassen er grei å gjøre seg ferdig med. Og så er det bare de to øverste plassene igjen. Da snues det på lista, slik at førsteplass leses først. Jubel og applaus. Deretter leses den ikke overraskende 2. plassen opp. Applaus.

Slik går no´ dagen, i og med at det samme ritualet gjentas for alle sju divisjoner, pluss elitedivisjonen.

Mange vinnere
Det er stor forskjell på nivået på de korpsene som deltar i 7. divisjon, og de som deltar i elitedivisjonen. Ulik bakgrunn, ulikt nivå på musikanter og dirigenter, ulike forutsetninger. Og ikke minst: Ulike målsetninger.

Det er lett å skjønne at det er stor jubel over å vinne en divisjon, men i løpet av premieutdelingen tegnet det seg et annet mønster i Olavshallen. Og det var ikke så vanskelig å legge merke til det, for å si det sånn. Lydnivået var til tider mer enn overdøvende.

De aller største jubelscenene kom fra korps som havnet fra midten av resultatlista og oppover. Og det var ikke nødvendigvis de korpsene som kom øverst som jubla mest. Nei, det var ofte andre korps som vant jubelkonkurransen. Og gledesscenene.

For mange korps er det å komme til NM, og ”berge plassen” i divisjonen det viktigste. Altså ikke rykke ned. Om poengsummen tangerer fjorårets sum, eller kanskje til og med er en økning på et lusent poeng fra i fjor, så blir jubelen naturligvis stor. Og vi skal heller ikke glemme: Geografiske nabokorps jubler også for hverandre!

Jaaaaaaa! Vi vant! Vinneren av 7. divisjon, NM i Janitsjar 2016. Foto: NMFs Facebooksider

Jaaaaaaa! Vi vant! Vinneren av 7. divisjon, NM i Janitsjar 2016. Foto: NMFs Facebooksider

Og vi som publikum blir dratt med i begeistringen!

På veien ut, overhører jeg en musikant som begeistret forteller sin sidekamerat:

Jeg er i grunnen ikke så veldig opptatt av hvilken divisjon vi spiller i. Det viktigste er å være med på NM!”.

Og dette er kanskje hemmeligheten ved Norgesmesterskapets suksess: Det at arrangørene og deltakerne i fellesskap har klart å skape en arena hvor det er lov både å lykkes og å mislykkes, og hvor vi på samme tid kan være glade for våre venner i nabokorpset som fikk en fin plassering, og skuffet over at vi ikke gjorde det så bra som vi hadde ønsket. Hvor vi jubler for sax-gruppa som i konkurrentenes korps som fikk gruppeprisen, og samtidig raser over samme dommer som skriver uforståelige kommentarer til et annet korps i samme divisjon.

Dommerkommentarer
Etter at premieutdelingen offisiellt er avsluttet, så får de deltakende korps utdelt dommerkommentarene. Alle divisjoner har to dommere (elitedivisjonen har tre), og disse skriver sine kommentarer og begrunnelser på et skjema.

Dette er spennende lesning!

En poengsum sier noe om et totalinntrykk, mens kommentarene sier noe om hva dommerne har merket seg som bra, og som mindre bra.

For Sandefjord musikkorps var det mest interessant å lese den danske dommerens kommenterer. Den andre dommeren hadde valgt å skrive en enkel setning på hver sats. Og med såpass kompleks musikk, så blir dette litt for enkelt. Med en svært vanskelig håndskrift, så ble vel utbyttet… ´så der!

Én sats spillt, én setning kommentar fra dommeren...

Én sats spillt, én setning kommentar fra dommeren…

Peter Ettrup Larsen hadde gjort seg mer flid med kommentarene, og hadde fine og begrunnede tilbakemeldinger på både tempo, frasering, form og innhold. Ikke noe som korpset og dirigenten allerede visste, naturligvis, men allikevel hyggelig å få en grundig tilbakemelding.

Når han så avslutter på følgende måte, så blir jo korpset glad:

Avsluttende dommerkommentar fra Peter Ettrup Larsen, NM i Janitsjar 2016

Avsluttende dommerkommentar fra Peter Ettrup Larsen, NM i Janitsjar 2016

Vi er i alle fall sikre på at Sandefjord musikkorps med sin dirigent Thomas Rimul, tar med seg egne opplevelser og refleksjoner, samt dommernes og andre kommentarer videre til nye utfordringer neste år. Med 91 poeng og en 8. plass av 13 korps, er vi også vinnere, – og så skal vi ikke se bort fra at vi neste år stiller med ENDA mer frasering og uttrykk!

 

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Norgesmesterskapet for janitsjarkorps

Norgesmesterskapet arrangeres hvert år i Trondheim, av Norges musikkorps forbund.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits