Unge Viktors talent innenfor musikken ble hans redning – og hans fortapelse.
Mens årets nyttårskonsert enda klinger i ørene, går tankene til en mann som ble født akkurat i dag, 1. januar 1898. Viktor Ullmann vokste opp i den lille byen Tescen i det som den gang var i det Østerrikske-Ungarske keiserdømmet. Ungdomstiden midt i Europa, utdannet i Wien og Praha, og sine første arbeidsår i Tyskland, Østerrike og Tsjekkia.
På tross av at han studerte med Arnold Schönberg, og jevnt over fikk gode kritikker for sine komposisjoner, så var det aldri noe forlag som signerte han. Flere av hans verk er således gått tapt, blant annet hans opera basert på Henrik Ibsens Peer Gynt.
Den unge jøden Viktor Ullmann levde i et Europa som var revet mellom tradisjon og revolusjon, og den fattigdom han daglig så i gatene rundt seg ble etter hvert en viktig del av de dramatiske samfunnsomveltningene som førte til 2. verdenskrig.
Hans profesjonelle liv førte han rundt i Europa, og han virket som både musiker, dirigent og komponist. Da krigen rykket nærmere, ble hans liv stadig ble mer dramatisk. Utallige forsøk på å komme seg ut av Praha mislykkes. I et desperat forsøk på å unngå deportasjon giftet han seg for tredje gang i 1941. Men dette var ikke nok – et år senere ble han og hans Elizabeth fanget og sendt til Theresienstadt.
I Theresienstadt hadde nazistene etablert en konsentrasjonsleir hvor intellektuelle og kunstnere ble vist frem som et eksempel på hvor ”fine” leirene var, og hvor godt jøder ble behandlet. Kunstnere fikk anledning til å skape kunst, og nazistenes gode musikksmak ble satt på utstilling.
De som møtte Ullmann i leiren, forteller om en mann som tok ungdom på alvor, var tolerant og en som med sin imponerende kunnskaper om musikkanalyse begeistret de rundt seg. Han utmerket seg samtidig som en utålmodig og diktarorisk leder når musikk skulle innstuderes.
Midt i konsentrasjonsleirens elendighet, skrev Viktor Ullmann flere av sine fineste verk.
Hans strykekvartett nr 3 (1 og 2 er gått tapt) er blitt en moderne klassiker for strykekvartetter fra hele verden. Stramt komponert, handlingsmettet, og i et moderne men allikevel melodisk tonespråk.
«Det er bare å understreke – at vår kulturelle vilje […] er tilstrekkelig for vår vilje til å leve…” sier han i et av sine siste verk.
16. oktober 1944 ble han deportert til Auschwitz og to dager etter ble han og hans kone gasset i hjel av nazistene.
Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.