Tilbake

Kategori: Datoen

Verden beste

5. januar

Hva er egentlig det å være ”verdens beste”? Og kan Alfred Brendel være verdens beste pianist?

Han er i hvert fall kommet høyt opp på mange velrennomerte lister over ”verdens beste pianister”. Nesten helt selvlært på piano, men med en rekke professorater, æresdoktorater og utmerkelser fra hele verden.

Han sier om seg selv ”– jeg er ikke jødisk, jeg er ikke fra Øst-Europa, mine foreldre var ikke musikere og det var ikke musikk i huset, jeg er ikke god å lese noter… det er i det hele tatt vanskelig å forklare hvorfor jeg ble musiker!”

Alfred ble født i den lille byen Loučná nad Desnou, i datidens Tsjekkoslovakia, den 5. januar 1931. Han fikk sin første undervisning på piano som 6-åring, men begynte tidlig å lytte på andre, ta opp seg selv på båndopptaker når han spilte,- og etter hans konsertdebut som 17-åring sluttet han å ta pianotimer.

Han spilte et hundretalls konserter Europa og Latin-Amerika, men fikk sitt gjennombrudd etter å ha spilt et Beethoven-program i Queen Elizabeth Hall i London. Dagen etter fikk ha tilbud om å gjøre innspillinger med tre ulike plateselskap!

I tillegg til å turnere verden rundt, har han også vært en skrivende mann hele sitt liv.

”- Hvorfor skal en musiker med en aktiv og oppslukende karriere bry seg om å skrive?”, spør Alfred Brendel i forordet til sin bok ”Brendel on Music”. Og han svarer like raskt: ”– [det å bruke ord] når man forholder seg til [musikk], – som starter der hvor ordene slutter– , er en stadig utfordring for meg.”

Han holdt sin avslutningskonsert som 80-åring, men reiser stadig rundt og gir mesterklasser,- og ikke minst holder svært populære foredrag om både stykker og komponister. Noen av disse foredragene er utgitt sammen med musikken, som for eksempel hans innspilling av Liszts pianosonate i h-moll. Den innledes med en halvtimes foredrag med Alfred Brendel. Svært interessant.

I forbindelse med hans 85-årsdag ga plateselskapet Decca ut en samleboks over alle hans innspillinger: 180 CD-er! Og er du en svoren Brendel-fan, så har du nok den…

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Pianosonate i h-moll

Alfred Brendel
(født 5. januar 1931 – )

Franz Liszt
Pianosonate i h-moll, S 178

https://www.youtube.com/watch?v=Ju_VXRL6O4w

https://open.spotify.com/album/4y4StQJ072SNI17xatGQKp
(med innledende foredrag av Alfred Brendel)

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits