Tilbake

Kategori: Politikk

YNWA

14. februar

YNWA. Alle fans av fotballlaget Liverpool vet hva de fire bokstavene betyr. Som musikalelsker var jeg mildt sagt overrasket.

Første gang jeg hørte sangen You´ll never walk alone gikk jeg i sjokk. Eller fullstendig sammenbrudd. Eller kanskje det var begge deler.

Forresten: Jeg hadde nok hørt sangen før, men aldri sett den bli gjort på en scene. Inntrykket var så sterkt at jeg bare ble sittende i teatersalen etter at teppet var gått ned for siste gang. Lenge.

Og i vår skal jeg høre den igjen på Broadway.  Og det er Renée Fleming, en av mine yndlingssopraner, som skal synge.

Foto: Decca/Timothy White

Den amerikanske sopranen Renée Fleming ble født 14. februar 1959, og det var ikke overraskende at hun fikk en tidlig karriere i musikken: Begge hennes foreldre var musikklærere. Fra studier ved universitetet i New York, via Eastman School of Music og The Juilliard School of Music fikk hun en topputdannelse som operasanger.

Vel så interessant var det å følge hennes karriere som jazzmusiker. Under hele studiet sang hun med en jazztrio, hun sang med storband og hadde også konserter med en jazzpianist på både anerkjente og lugubre klubber parallelt med sin skolering som operasanger.

Det innebar at hun fikk en karriere som gjorde at hun kunne håndtere både klassisk, jazz og musikal

Renée Fleming har et imponerende repertoar. Fra Rameau, Cherubini og Mozart, via Gilbert og Sullivan, Bizet, Verdi og Puccini, og helt frem til Strauss, Britten, Previn og Janáček. Hun har spilt inn jazzalbum, hun synger på soundtracket til Ringenes Herre. Med mye mer.

Hun har sunget på alle de store operascener. Hun har skrevet en interessant bok om det å synge («The Inner Voice»), og hun er svært opptatt av sangens plass og rolle, hun gir jevnlig mesterklasser. Og selv om hun ikke synger så mye opera, så er hun svært interessert i nye verk,- og ikke minst synge på konserter over hele verden.

Og nå skal hun synge You´ll never walk alone på Broadway. Fotballsupportersangen over alle.

Men jeg hadde ikke hørt den med Liverpoolsupportere, men på en CD med musikalen Carousel. Ante ikke at den også hadde blitt en av de største fotballsangene ever.

Sangen er skrevet av Richard Rogers og Oscar Hammerstein II, og er en svært viktig sang i musikalen Carousel som de skrev i 1945. Den handler absolutt ikke om fotball.

Da jeg så denne musikalen for første gang, ble det rett og slett for sterkt. You´ll never walk alone kommer på et dramatisk sted i historien, og… vel: Det skal jeg fortelle om senere.

Tilbake til Renée Fleming.

Det er nok en årsak til at hun er booka til å gjøre denne musikalen på Broadway. Hun gjorde en legendarisk versjon under innsettelsessermonien til Barack Obama i januar 2009.  Settingen er akkurat så storslagen som den skal være når landet får en ny president,- og Renée Fleming leverer optimalt.

Den siste tonen hennes klinger lenge. Og lenge etter at sangen er ferdig og applausen er stilnet.

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on walk on with hope in your heart
And you’ll never walk alone

You´ll never walk alone…

 


Datoen: Daglige kulturessays om kulturpersonligheter innenfor musikk, dans, teater og litteratur. Felles for alle er at de har betydd noe for forfatteren.

Les flere her!

Morten Hagevik Morten Hagevik

Kulturkritiker og kommentator. Først og fremst glad i, og interessert i, alt som har prefikset samtid. Kulturpolitikk, musikk og musikkteater som spesialområde.

Muta Muti?

Maestro Riccardo Muti går i sitt 80. år, og han hadde en av sine merkeligste opplevelser i hele sin yrkeskarriere 1. januar 2021. Foran seg: Et topptrimmet Wiener Philharmoniker. I salen: Ingen. Men bak skjermene satt vi i 90 land og fulgte konserten.


- Til å ta og føle på

Noen hevder at musikk er en abstrakt kunstform. Men lørdag kveld var den både til å ta og føle på.


Dette må du vite

Den dagen korpset ditt skal spille på NM. Det er den dagen det meste annet i livet ditt slutter å eksistere. Og om du har lyst til å prøve ut både nerver og stamina, så er NM noe for deg.


Forrige innlegg
Neste innlegg
hits